Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Svet sa nemusí báť nedostatku ropy a plynu, zásoby sú dostatočné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN – Svetu už nehrozí riziko, že v najbližších desaťročiach bude čeliť nedostatku ropy a plynu. Vzhľadom na existujúce technológie sú vyťažiteľné zásoby takmer dvojnásobné v porovnaní s predpokladanou spotrebou do roku 2050, uviedol dnes koncern BP. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Podľa štúdie BP vďaka aktuálnym technológiám vyťažiteľné globálne rezervy vzrástli z 2,9 bilióna barelov (1 barel = 159 litrov) na 4,8 bilióna barelov ropného ekvivalentu. To je takmer dvojnásobok v porovnaní s predpokladanou spotrebou do roku 2050, ktorá by mala dosiahnuť 2,5 bilióna barelov. V prípade nových prieskumov a technológií by vyťažiteľné rezervy mohli vyskočiť až na 7,5 bilióna barelov, uviedol šéf výskumu BP David Eyton.

Ak zoberieme do úvahy všetky dostupné formy energie, vrátane atómovej, veternej a solárnej, existuje dostatok zdrojov, aby dvadsaťnásobne pokryli dopyt po energiách do roku 2050, tvrdí Eyton. "Energetické zdroje sú bohaté. Obavy z nedostatku ropy a plynu sa rozplynuli," dodal Eyton.

Viac o téme: Ropa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu