Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Napätie medzi veľmocami stúpa: Čína varuje pred vojnou, incident Ruska s USA!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON/PEKING - Hlavný veliteľ čínskeho vojenského námorníctva upozornil svojho amerického kolegu na riziko "menšieho incidentu, ktorý rozpúta vojnu" v prípade, že Spojené štáty budú pokračovať vo svojich "provokatívnych činoch" v Juhočínskom mori.

Podľa dnešného vyhlásenia čínskych námorných síl, z ktorého cituje agentúra Reuters, admirál Wu Šeng-li použil tieto slová vo štvrtok počas telekonferencie s americkým admirálom Johnom Richardsonom, veliteľa námorných operácií USA. Vojenskí predstavitelia oboch mocností spolu hovorili po tom, ako Washington pobúril Peking vyslaním vojnovej lode k spornému súostroviu v Juhočínskom mori.

"Ak budú Spojené štáty pokračovať s takýmito nebezpečnými, provokatívnymi činmi, mohla by nastať vážne naliehavá situácia medzi silami na frontovej línii na mori a vo vzduchu, alebo dokonca menší incident, ktorý rozpúta vojnu," varoval admirál Wu podľa zverejneného vyhlásenia. "Dúfam, že americká strana si cení dobrú vzťahy medzi čínskymi a americkými námornými silami, ktorých vytvorenie nebolo jednoduché, a vyhne sa opakovaniu takýchto incidentov," dodal.

Nemenovaný predstaviteľ USA, na ktorého sa odvoláva Reuters, predtým vyhlásil, že obaja velitelia sa dohodli na zachovaní dialógu a dodržiavaní protokolov, aby zamedzili stretom. Plán vzájomných návštev predstaviteľov amerických a čínskych námorných síl podľa neho zostáva v platnosti.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí tlmočilo veľvyslancovi USA v Pekingu svoj protest voči utorňajšej plavbe okolo sporného súostrovia, pričom ju označilo za ohrozenie zvrchovanosti a bezpečnosti Číny. Peking obviňuje posádku amerického torpédoborca USS Lassen z ilegálneho vstupu do čínskych teritoriálnych vôd pri rifoch tvoriacich súčasť neobývaných Spratleyho ostrovov, kde Čína vytvára umelú pevninu.

Ruské vojenské lietadlá sa priblížili k americkej lietadlovej lodi 

Vojenské námorníctvo Spojených štátov v priebehu tohto týždňa vyslalo svoje stíhačky so zámerom vytlačiť zo vzdušného priestoru ruské vojenské lietadlá typu Tu-142, ktoré sa dostali do vzdialenosti jednej námornej míle (1,8 kilometra) od americkej lietadlovej lode USS Ronald Reagan operujúcej v Japonskom mori.

Dvojica ruských strojov sa v utorok priblížila k lietadlovej lodi vo výške iba 152 metrov, uviedol vo štvrtok pre agentúru DPA hovorca Pentagónu Bill Urban. USS Ronald Reagan vyslala do vzduchu štyri viacúčelové bojové stíhačky typu F/A-18 Super Hornet, ktoré vyprevadili ruské lietadlá z okolia plavidla. Podľa hovorcu išlo o "štandardný proces".

Lietadlová loď, ktorá sa zúčastňuje na cvičeniach s vojenským námorníctvom Južnej Kórey, sa neúspešne pokúsila nadviazať s ruskými tupolevmi rádiové spojenie. Podľa hovorcu Bieleho domu Josha Earnesta nešlo o "zvlášť nebezpečné stretnutie", pričom Washington často žiada Moskvu, aby dodržiavala medzinárodný protokol.

Viac o téme: RuskoUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu