Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Irackí kresťania sú "mŕtvi zaživa": Česko im pomôže na úteku pred Islamským štátom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Česká republika by mala pomôcť 37 kresťanským rodinám s deťmi, ktoré sú na úteku pred tzv. Islamským štátom (IS). Celkove ide o 152 ľudí. V súčasnosti sa nachádzajú v niekoľkých utečeneckých táboroch v irackom Arbíle a iných lokalitách. O ich situácii hovoril dnes duchovný sýrskej pravoslávnej cirkvi Benjamin Šamún, informoval Novinky.cz.

Podľa neho Šamún označil situáciu irackých kresťanov za "momentálne najhoršiu, akú si človek dokáže predstaviť. Nemajú budúcnosť, nevedia čo ďalej. Sú mŕtvi zaživa".

Pri úteku pred IS muselo opustiť svoje domovy okolo 130.000 rodín. Ľudia prišli o byty, prácu, školy, kostoly, o miesta, kde mohli žiť. Mnohí aj o svojich príbuzných. Duchovný spolu s predstaviteľmi nadačného fondu Generace 21, ktorý vybavuje presídlenie spomínaných osôb do ČR, už v utorok hovorili o tejto otázke s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom, ktorý prisľúbil pomoc.

Na budúci týždeň by sa mal na rokovaniach s predstaviteľmi Organizácie Spojených národov spresniť štatút týchto utečencov. Následne by český minister vnútra Milan Chovanec mal predložiť vláde návrh na presídlenie tejto skupiny kresťanov.

Riaditeľ nadačného fondu Jan Talafant sa dnes vyjadril, že utečenci by mohli pricestovať do ČR ešte v tomto roku a osláviť Vianoce už na českom území. "Pokiaľ to vláda schváli, absolvujú bezpečnostné previerky. Sme pripravení uhradiť a zabezpečiť ich presun," dodal.

Integrácia irackých kresťanov by mala prebehnúť v troch fázach. Najskôr by mali vo vybranom rekreačnom zariadení absolvovať kurz českého jazyka, po pol roku by sa mali rozdeliť do štyroch až piatich skupín a byť premiestnení do viacerých krajských miest. Jedným z nich bude Praha, ďalším zrejme Olomouc, ponuky sú však aj z Brna, Zlína a Liberca. Po ďalšom polroku by sa mohli rozísť aj do menších miest a začať pracovať, uviedol Talafant.

Viac o téme: KresťaniaČeská republikaIslamský štátBenjamin Šamún
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu