Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Utrpenie kresťanov v Sýrii: Podľa arcibiskupa z Aleppa ich takmer zničili fanatici z IS

Arcibiskup hovorí o ťažkom údere pre kresťanov v Sýrii. Zobraziť galériu (4)
Arcibiskup hovorí o ťažkom údere pre kresťanov v Sýrii. (Zdroj: SITA/AP, topky)

ALEPPO - Islamský štát má na svedomí každodenné únosy, vraždy a popravy kresťanov, ktoré spôsobili takmer úplne vykynoženie viery v Sýrii. Tá teraz čelí existenciálnej kríze, varoval katolícky arcibiskup Jean-Clement Jeanbart, ktorý slúži Bohu v meste Aleppo. On sám tesne dvakrát unikol smrti, ale sľúbil, že nikdy neopustí svoju domovinu. Pri obrane kresťanov je dokonca ochotný umrieť.

Unesená Victoria (15) unikla Boko Haram: Spoveď o zázračnom úteku z pekla, ktoré zažila

Obliehané Aleppo je pod kontrolou prezidenta Bašára Asada, ale zo všetkých strán ho obklopujú bojovníci IS a protivládni rebeli, ktorí sa údajne pripravujú na neľútostný boj v najbližších dňoch. Jeanbart pre britský portál express.co.uk uviedol, že útoky sú na dennom poriadku a vyvolávajú čisté zdesenie. "Ak sa nič nezmení, nie je vylúčené, že všetci kresťania v Sýrii môžu byť zničení. Ak sa IS vráti, môžeme byť v nebezpečenstve, že stratíme všetko. Od IS pochádza zásadná hrozba pre kresťanstvo. Zabili veľa z nás. Došlo k existenciálnej kríze," vysvetlil.

Arcibiskup Jean-Clement Jeanbart (vpravo).
Zobraziť galériu (4)
Arcibiskup Jean-Clement Jeanbart (vpravo).  (Zdroj: SITA/AP)

Podľa arcibiskupa minimálne 1000 kresťanov bolo unesených a zavraždených v meste a zdecimovali tak kongregáciu, ktorá teraz nemá už ani 100-tisíc členov. Pred vojnou tu pritom žila populácia až 160-tisíc kresťanov a patrila medzi jednu z najväčších na Blízkom východe. Džihádisti sa zamerali aj na dvoch biskupov a troch kňazov, ktorí zmizli bez stopy pred dvoma rokmi.

"Mnoho ľudí bolo unesených, mnoho zabitých, mnoho sťatých, mnohí ľudia boli prenasledovaní, je to hrozná situácia. Neakceptujú nikoho odlišného. Každý, kto nie je ako oni, nemá právo na život," uviedol arcibiskup s tým, že kresťania v Aleppe sa boja o svoju budúcnosť. Dúfajú, že táto vojna čoskoro skončí, aby mohli zostať v krajine, ktorú ich predkovia považujú za svoj domov už 2000 rokov. "Patríme k tejto histórii a tejto civilizácii," dodal Jeanbart.

Utrpenie kresťanov v Sýrii:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Som zodpovedný za kresťanov, musím zostať s nimi a nikdy ich nenechám samých. Dobrý pastier nikdy neopúšťa svoje ovce," dušoval sa arcibiskup a dodal, že mesto je takmer bez vody, elektriny, benzínu aj liekov. Pre lásku k Bohu je však ochotný obetovať aj svoj život, o ktorý už takmer dvakrát prišiel. Raz, keď jeho auto prepadlo obrnené vozidlo s povstalcami na ceste do Aleppa a druhý raz, keď bombardovali jeho dom.

Utrpenie kresťanov v Sýrii:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: AleppoIslamský štátJean-Clement Jeanbart
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu