Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kontroverzný výrok spustil búrku: Hitler nechcel vyhladiť Židov, presvedčil ho až tento muž

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. (Zdroj: SITA)

TEL AVIV - Hitler nechcel vyhladiť Židov, chcel ich iba vyhnať. Zmenil názor až po tom, čo sa stretol s vysoko postaveným muftim z Palestíny. Vyhlásil to izraelský premiér, ktorý týmto vyvolal veľké kontroverzie.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyvolal ostrú kritiku svojím utorkovým vyhlásením, podľa ktorého počas druhej svetovej vojny podnietil nacistov k vyhladzovaniu európskych Židov vtedajší vodca palestínskych moslimov.

Netanjahu tvrdí, že to bol jeruzalemský veľký mufti, kto v 40. rokoch 20. storočia presvedčil nacistov, aby prijali tzv. konečné riešenie židovskej otázky v Európe. Podľa odborníkov na holokaust je však takáto verzia historicky nepresná, informovala dnes agentúra AP.

"Hitler v tom čase Židov nechcel vyhladiť, chcel ich vyhnať," vyjadril sa izraelský premiér pred skupinou židovských vodcov. Nacistického vodcu Adolfa Hitlera podľa neho presvedčil k zmene názoru vtedajší jeruzalemský veľký mufti Amín Husajní, ktorý s nacistami sympatizoval. Na Hitlerovu otázku, ako postupovať, totiž odpovedal slovami: "Spáľte ich."

Netanjahuovi kritici dnes vyhlásili, že v súčasnom období stupňovania izraelsko-palestínskych nepokojov predstavujú jeho výroky podnecovanie k nenávisti voči Palestínčanom. Aktuálne napätie v Izraeli a na palestínskych územiach vyvoláva obavy z vypuknutia tretieho rozsiahleho palestínskeho povstania, tzv. intifády.

Viac o téme: HolokaustHitlerIzraelNetanjahuŽidia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu