Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Briti varujú: Tretia svetová vojna sa môže začať už zajtra

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - Poučenie sa z minulosti nemusí byť práve najsilenejšou ľudskou stránkou. Aspoň to na základe analýz predpokladá britský denník Daily Telegraph, podľa ktorého sme svedkami návratu veľmocenskej politiky a spolu s ňou spojených hrozieb. Konflikt so štátmi ako Rusko alebo Čína sa zdal byť pochovaný spolu s koncom studenej vojny, no napriek tomu súčasné tlejúce napätie naznačuje, že riziko ďalšieho stretu sa stáva príliš reálnym.

Analytik Joch bez servítky o utečencoch, Obamovi a vojenských chybách: Zabili sme spojenca!

Rovnako ako v minulosti, je celkom možné, že tretia svetová vojna by mohla začať nepatrnou udalosťou, alebo dokonca náhodou. Jeden z mnohých ruských bombardérov, ktoré teraz  prelietavajú popri hraniciach NATO, by sa mohol dostať do kolízie s britskou stíhačkou a došlo by k potýčke, akú svet nevidel po celé desaťročia. Nebo nad Sýriou je preplnené a pokoj nie je ani v Tichomorí, kde sa nachádzajú japonské a americké lode, ktoré sa nemusia pohodnúť s ich čínskymi náprotivkami.

Konflikt však môže vzplanúť aj ako súčasť väčších rozhodnutí na pretvorenie sveta. Mocenské trendy vidno aj v Ázii, ktorej ekonomika začína zápasiť so Západom. Čínsky prezident predstavil víziu budúcnosti, v ktorej sa chce jeho krajina stať svetovým lídrom namiesto USA. Komunistom sa darí zaznamenávať nebývalý rozmach a potláčať doterajšiu chudobu, ktorá tu vládla. Bohužiaľ, história nasvedčuje, že vždy, keď došlo k niečomu podobnému, vyústilo bohatnutie a snaha o moc do konfliktu. Podľa harvardského profesora Grahama Allisona sa tak od roku 1500 udialo v 11 z 15 prípadov.

Briti varujú: Tretia svetová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: U.S. Air Force)

Na druhej strane však vojnu môže vyvolať aj nie rastúca sila, ale práve slabosť. Niekdajšia veľmoc Rusko sa momentálne nachádza v ekonomickom a politickom úpadku. Dieťa narodené v Rusku má zhruba rovnakú dĺžku života ako dieťa narodené na Haiti. Aj napriek tomu, že nemá Putin v ruke práve esá, podarilo sa mu dostať NATO na najvyšší stupeň pohotovosti od polovice 80-tych rokoch minulého storočia.

Ako by prípadná tretia svetová vojna vyzerala?

Rozhodne by v 21. storočí prebiehala inak ako v minulosti. Rozvinula by sa aj v úplne nových oblastiach, akým je vesmír a kyberpriestor. Vesmír je totiž už tradičnou súčasťou nervovej sústavy armád. Nie sú to len vojenské špionážne satelity, ale komerčné družice cez ktoré komunikuje NATO. Čína už v roku 2007 preukázala, že má schopnosti narobiť v tejto oblasti veľké problémy a predpokladá sa, že Rusko taktiež pracuje na zbraniach, ktoré sa zameriavajú na vesmírne systémy, aby sily NATO zostali bez spojenia. Americká armáda zase investuje 5 miliárd dolárov do vlastných plánov týkajúcich sa vojny vo vesmíre.

Kyberpriestor sa tiež presťahoval z ríše science fiction do reality a stal sa neoddeliteľnou súčasťou vojenských špionáži. Čínskym hackerom sa napríklad podarilo získať údaje o programe na vývoj stíhačky F-35. Západným spojencom mal tento prototyp zabezpečiť obrovskú výhodu, ale Čína už pripravuje svoju vlastnú J-31, ktorý vyzerá ako dvojča F-35. Okrem toho sa dostali aj k personálnym spisom každého držiteľa bezpečnostnej previerky v USA a ukradli 1,1 milióna odtlačkov prstov.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: androidportal)

Vo vesmíre a kyberpriestore nie sú žiadne geografické hranice a navyše vojenské a civilné siete sú vzájomne prepojené, či už sú to podmorské káble z optických vlákien alebo domáce telekomunikačné siete. GPS tak používa najnovšia generácia britských dronov ako aj rodiny v navigácii, ktoré sa vracajú domov z dovolenky.

Podľa britského denníka nie je vojenský konflikt žiadaný ani nevyhnutný, ale aj tak treba brať do úvahy to, čo sa momentálne vo svete deje. Treba preto o možných rizikách otvorene hovoriť a nespoliehať sa na to, že opakovanie chýb minulosti je nepravdepodobné.

Viac o téme: Vojna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu