Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

V roku 1983 mohlo byť nadobro po nás: Tajný americký dokument odhalil blížiacu sa vojnu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wiki)

NEW YORK - Sovieti boli presvedčení, že nukleárne cvičenie NATO v Európe s názvom Able Archer je v skutočnosti spôsob, ako zamaskovať reálny jadrový úder. Podľa denníka New York Times, ktorý sa opiera o novo zverejnené americké dokumenty, sovietske sily začali sťahovať jadrové rakety na odpaľovacie základne v Európe a chystali letecké posádky zhodiť bomby na európske ciele.

Ľudstvo sa tesne vyhlo III. svetovej vojne, tvrdia odtajnené dokumenty: Plán útoku na Juhosláviu!

V decembri 1988 rádio operátor západonemeckej armády Jörg Winger, ktorý sledoval sovietske vojenské kanály, zrazu začul prekvapujúcu správu: Rusi menovite jemu popriali veselé Vianoce. "Bol to okamih, kedy sme si uvedomili, že sme mali krtkov na základni," spomína pre denník Winger, ktorý je v súčasnosti televíznym producentom a spolu s manželkou, americkou autorkou, zozbieral materiál na televízny retro seriál s názvom "Deutschland 83". Pri porade s historikom sa však dopracovali k ešte dramatickejším zisteniam. V roku 1983 Rusi zrejme nadobudli presvedčenie, že jadrové cvičenie NATO je kamufláž pre skutočný nukleárny úder proti národom Varšavskej zmluvy.

Minulý mesiac americká vláda konečne odtajnila analýzu Able Archer a ruskú odpoveď, ktorá definitívne zdramatizovala fakt, že dve veľmoci sa dostali najbližšie k jadrovej vojne od čias kubánskej raketovej krízy, ktorá sa odohrala o dve desaťročia skôr. "V tomto prípade sa skutočnosť ukázala byť prinajmenšom rovnako podivná ako fikcia," povedal Klaas Voss, historik z hamburského Inštitútu pre sociálny výskum, ktorý informoval producentov.

Voss a Wingerovci vedeli o tomto príbehu, ale nie o dokumente, až do chvíle, kým nebol zverejnený. Podľa analýzy poradného výboru prezidentovej rozviedky mohli byť sovietski vojenskí vodcovia vážne znepokojení tým, že by USA využili Able Archer 83 ako krytie na začatie skutočného útoku a že niektoré sovietske sily sa pripravujú na protiútok. "Táto situácia by mohla byť veľmi nebezpečná, ak v priebehu cvičenia - možno kvôli sérii zle načasovaných náhod alebo z dôvodu zlyhania spravodajskej činnosti - by si Sovieti akcie USA pomýlili s prípravou na skutočný útok," píše sa v správe.

Zatiaľ čo Sovieti prevážali jadrové zbrane k raketometom a zvažovali prioritné ciele, velitelia NATO sa zdali byť ľahostajní k správaniu sa Moskvy a napokon k žiadnemu konfliktu, vedúcemu k zničeniu sveta,  nedošlo. Aj napriek tomu je redigovaná 94-stranová správa, ktorú minulý mesiac zverejnil Národný archív na Univerzite Georga Washingtona, zaujímavým čítaním. Na verejnosť sa dostala až 11 rokov po tom, čo mimovládna organizácia, ktorá sa zameriava na zabezpečenie transparentnosti, požiadala o jej odtajnenie. Hrozba vojny bola totiž podľa riaditeľa archívu, Thomasa S. Blantona, naozaj reálna.

Viac o téme: USASovietsky zväz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu