Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V turecko-sýrskom pohraničí sa odohral ďalší vojenský incident

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ANKARA - Dve sýrske stíhačky a v Sýrii dislokovaný raketový systém protivzdušnej obrany ohrozili tri turecké bojové lietadlá hliadkujúce pozdĺž turecko-sýrskej hranice, informovali dnes agentúry AP a Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie tureckého vojenského velenia z nedele.

Vyplýva z neho, že systém protivzdušnej obrany namieril na turecké lietadlá svoje radary na minimálne dve minúty, zatiaľ čo sýrske stíhačky typov Su-22 a Su-24 ich sledovali 35 sekúnd. Incident sa odohral uplynulú sobotu.

Turecké vojenské velenie podľa Reuters uviedlo, že nasledovala "adekvátna reakcia" tureckej strany, ktorú však bližšie nešpecifikovalo.

Počas uplynulého týždňa Turecko opakovane riešilo prípady, keď jeho vzdušný priestor narušili ruské lietadlá podieľajúce sa na útokoch proti povstalcom v Sýrii, ktorými podporujú pozemné operácie sýrskej vládnej armády. 

Turecko vyjadrilo v tejto súvislosti rozhodné protesty. Ruská strana prisľúbila, že sa podobné situácie nebudú opakovať. Prienik nad turecké územie v jednom prípade vysvetlila zhoršenými poveternostnými jednotkami. 

Narušeniami tureckého vzdušného priestoru sa zaoberala Severoatlantická aliancia, keďže Turecko je jedným z jej členských štátov. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyhlásil, že opakované udalosti tohto druhu nepovažuje za náhodné a Rusko zatiaľ neposkytlo "skutočné vysvetlenie".

Viac o téme: TureckoJens Stoltenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu