Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Atentát na tuniského poslanca: Paľba z idúceho vozidla

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TUNIS - Poslanec tuniskej vládnej strany Hlas Tuniska (Nidáa Túnis) unikol pokusu o atentát, keď na jeho auto spustili paľbu neznámi ozbrojenci z idúceho vozidla. Informovali o tom dnes tuniské bezpečnostné zdroje.

Poslanec a vplyvný podnikateľ Rizá Šarafaddín informoval, že jeho auto pri útoku zasiahlo najmenej osem striel. On sám z pokusu o atentát, ktorý sa odohral v známom letovisku Súsa (Sousse), vyviazol bez zranení. 

Zatiaľ nie je jasné, kto bol páchateľom pokusu o atentát. Tunisko však bolo tento rok dejiskom dvoch veľkých útokov islamistov - jeden z nich sa odohral na hotelovej pláži v Súse, kde mladý islamista zastrelil 38 zahraničných turistov. Tuniská vláda pritom len pred týždňom zrušila mimoriadny stav, ktorý vyhlásila začiatkom júla, tesne po útoku na hotelovej pláži v tomto meste. 

Tunisko je v stave vysokej pohotovosti pred možnými útokmi islamistických radikálov od marca, keď islamistické komando v známom múzeu Bárdú (Bardo) v Tunise zabilo 21 turistov, ako aj v súvislosti s útokom z júna, keď ozbrojený muž na pláži neďaleko letoviska Súsa postrieľal 38 zahraničných dovolenkárov. K obom útokom sa prihlásil IS. 

Tunisko podobne ako ďalšie krajiny regiónu zachvátila vlna protivládnych demonštrácií v rámci tzv. arabskej jari. Tunisko je po nej považované za dobrý príklad prechod k demokracii. Vnútropolitický vývoj v krajine však sporadicky narušujú násilnosti - okrem spomínaných dvoch teroristických útokov došlo v roku 2013 aj k dvom atentátom na vodcov opozície. 

Viac o téme: Hlas TuniskaNidáa TúnisRizá Šarafaddín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu