Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

K útoku na autobus s prezidentskou strážou sa prihlásil Islamský štát

Pri atentáte v centre Tunisu zahynulo 11 členov prezidentskej gardy
Pri atentáte v centre Tunisu zahynulo 11 členov prezidentskej gardy (Zdroj: twitter, facebook)

KÁHIRA – Extrémistická skupina Islamský štát (IS) sa prihlásila dnes k zodpovednosti za utorňajší samovražedný útok na autobus s príslušníkmi tuniskej prezidentskej stráže. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie tejto organizácie.

Biely dom dnes v tejto súvislosti vyjadril ochotu pomôcť tuniskej vláde pri vyšetrovaní útoku. Najmenej 13 životov si v utorok vyžiadal výbuch v autobuse vezúcom príslušníkov tuniskej prezidentskej stráže, ku ktorému došlo v hlavnom meste Tunis. Prezidentská kancelária uviedla, že výbuch spôsobila osoba, ktorá odpálila výbušniny vo vnútri vozidla.

Autobus vybuchol na rušnej triede Muhammada V., jednej z hlavných ulíc v centre Tunisu. Ďalších 14 ľudí utrpelo pri explózii zranenia. Tuniské orgány len pred desiatimi dňami zvýšili úroveň bezpečnosti v Tunise a do ulíc vyslali zvýšený počet príslušníkov ozbrojených síl.

V autobuse vybuchlo 10 kilogramov vojenských výbušnín

Desať kilogramov vojenských výbušnín bolo použitých pri utorňajšom  útoku na autobus s členmi prezidentskej stráže v Tunise, informovalo dnes tuniské ministerstvo vnútra. Uviedlo, že výbušniny boli umiestnené alebo v batohu, ktorý mal útočník na chrbte, alebo v jeho opasku.

Ministerstvo tiež oznámilo, že našli 13. telo, o ktorom sa domnievajú, že patrí páchateľovi útoku. Vzhľadom na poškodenie telesných pozostatkov následkom výbuchu nie je možná ich identifikácia na základe odtlačkov prstov, uviedla agentúra AP. 

Bude preto potrebné počkať na výsledky prebiehajúcej analýzy DNA. K zodpovednosti za útok v centre Tunisu sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Viac o téme: TeroristiTunisIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu