Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

V Bermudskom trojuholníku zmizla minulý týždeň loď s 33 ľuďmi: Našlo sa len záchranné koleso

Členovia posádky stratenej lode. Zobraziť galériu (2)
Členovia posádky stratenej lode. (Zdroj: nbc)

HAMILTON - Hurikán Joaquin spôsobil cez víkend na východe USA rozsiahle záplavy, výpadky v dodávkach elektriny a chaos na cestách. Kvôli nepriaznivému počasiu sa však v Bermudskom trojuholníku stratila aj kontajnerová loď El Faro, ktorá zmizla neďaleko Bahám a na jej palube bolo 28 Američanov a päť poľských štátnych príslušníkov. V sobotu sa podarilo nájsť 120 km severovýchodne od poslednej známej polohy lode záchranné koleso. Čo sa s ňou presne stalo, je zatiaľ iba otázkou dohadov a príbuzných tento stav privádza do zúfalstva.

Hurikán zasiahol východné pobrežie USA: Má na svedomí štyri životy a totálny chaos!

Záchranári aj naďalej pátrajú po americkej nákladnej lodi s 33 námorníkmi na palube, ktorá sa pri Bahamách dostala v búrke do ťažkostí. Zbadali trosky, ktoré by k nezvestnému plavidlu mohli patriť, a to vrátane roztriešteného kontajnera.

Na stratenej 240 metrov dlhej kontajnerovej lodi El Faro, ktorá sa plavila z Floridy do Portorika a s ktorou úrady nemajú od štvrtka žiadny kontakt, sa plavilo 28 Američanov a päť Poliakov. Posádka v búrke ohlásila stratu pohonu a naberanie vody, ďalší osud námorníkov nie je známy.

Podľa záchranárov je ešte príliš skoro na nejaké závery. "Stále sme s loďou nenadviazali spojenie, ani nevieme, či trosky pochádzajú z lode," povedal hovorca Pobrežnej stráže Bobby Nash.

Pobrežná stráž v sobotu našla severovýchodne od Bahám záchranné koleso, čo podľa záchranárov môže znamenať, že pátranie sa sústreďuje na správnu oblasť. Tá sa nachádza asi 120 kilometrov od poslednej známej polohy plavidla. V nedeľu popoludní potom záchranári z pátracích lietadiel informovali, že zbadali na hladine záchranné vesty, kolesá, kontajnery a olejové stopy, nebolo však možné potvrdiť, či patria El Faru.

Vzniknutú situáciu najhoršie znášajú rodiny námorníkov. Rochelle Hammová (44), ktorej manžel sa nachádza na stratej lodi, povedala, že bola zmätená rozhodnutím kapitána preplávať búrku. "Sme zvedaví, prečo vyplávali, aj keď vedeli, že sa blíži búrka. A taktiež, prečo nezmenili trasu," povedala pre Mail Online.

Laurie Bobillotová, ktorej dcéra Danielle je druhou dôstojníčkou na El Faro, uviedla, že sa snaží nestrácať nádej a už štyri dni netrpezlivo čaká na správy o lodi. "Musíme zostať pozitívni," dodala.

Väčšina príbuzných verí schopnostiam kapitána Michaela Davidsona, ktorého považujú za prvotriedneho námorníka. "Nedal by do stávky životy svojej posádky a ani svoj vlastný, keby si bol vedomý nebezpečenstva tam vonku. Mal tie najlepšie úmysly. Má tiež rodinu a tiež sa chcel k nej vrátiť domov. Tá búrka prišla príliš rýchlo," myslí si Bobillotová.

Viac o téme: JoaquinEl Faro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu