Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pan Ki-mun vyzval USA: Treba obmedziť násilia páchaného strelnými zbraňami

Pan Ki-mun
Pan Ki-mun (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval dnes Spojené štáty, aby prijali opatrenia na zníženie počtu násilných činov páchaných strelnými zbraňami po tom, ako ozbrojený muž zastrelil na vysokej škole v americkom štáte Oregon deväť ľudí. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Generálny tajomník vyjadruje veľkú nádej, že Spojené štáty v rámci demokratického procesu, ktorý je pre ne charakteristický, prijmú nevyhnutné opatrenia na zníženie hroznej dane, ktorú si na americkej spoločnosti vyberá násilie páchané strelnými zbraňami," uviedol hovorca OSN Stéphane Dujarric.

Streľba, ku ktorej došlo vo štvrtok v areáli vysokej školy Umpqua Community College ležiacej neďaleko mesta Roseburg v americkom Oregone si vyžiadala životy deviatich obetí aj samotného útočníka. 

Páchateľa, ktorého úrady identifikovali ako  Christophera Harpera Mercera (26), polícia pri zásahu zastrelila. Predstaviteľ federálneho Úrad pre alkohol, tabak, strelné zbrane a výbušniny (ATF) dnes uviedol, že Mercer mal v legálnej držbe 13 zbraní, z ktorých šesť sa našlo v areáli školy, kde svoj čin spáchal.

Zneužitie strelných zbraní spôsobuje viac obetí než terorizmus 

Násilné činy spáchané strelnými zbraňami spôsobujú v USA a v krajinách západnej Európy viac úmrtí ako terorizmus. Uviedla to dnes belgická televízna stanica RTBF v súvislosti so streľbou v areáli vysokej školy v americkom Oregone, ktorá si vo štvrtok vyžiadala najmenej desať životov.

RTBF dnes za pomoci sprievodnej infografiky upozornila, že v období rokov 2002-2013 zaznamenali na území Spojených štátov 352 úmrtí v dôsledku teroristických útokov a 296 úmrtí v dôsledku hromadných vrážd zapríčinených strelnou zbraňou. Za posledné dva roky (2014 a 2015) však väčší počet obetí spôsobili prípady zneužitia strelných zbraní nesúvisiace s terorizmom.  

Túto skutočnosť potvrdil aj americký prezident Barack Obama, keď na svojom účte na Twitteri uviedol, že vraždy zapríčinené strelnou zbraňou spôsobujú viac obetí na životoch ako terorizmus.

Belgická televízna stanica na svojej webovej stránke pripomenula, že podobná situácia je aj v Európe. Podľa RTBF je západná Európa v týchto ukazovateľoch pod priemerom USA. V období 2002-2013 bolo na území Európy zaznamenaných 180 obetí masového zabíjania s použitím strelnej zbrane. Najtragickejšou udalosťou sa stal masaker v Nórsku z 22. júla 2011, kde útoky pravicového extrémistu Andersa Behringa Breivika v Osle a na ostrove Utöya si vyžiadali 77 mŕtvych.

V USA medzi najpočetnejšie masakre z posledných rokov patria vyčíňanie strelcov na internáte v Blacksburgu vo Virginii v apríli 2007 (33 obetí), na základnej škole v Newtowne, štáte Connecticut v decembri 2012 (28 obetí) a v centre pre imigrantov v Binghamtone v štáte New York v apríli 2009 (14 obetí).

Viac o téme: USABarack ObamaPan Ki-mun
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu