Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Obrovský úspech Američanov v Iraku: Z rúk Islamského štátu oslobodili 70 rukojemníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americké špeciálne jednotky oslobodili v severnom Iraku v noci nadnes z rúk Islamského štátu asi 70 kurdských rukojemníkov. Pri vojenskej operácii zahynul jeden americký vojak. S odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa rezortu obrany o tom dnes informovala televízia CNN.

Zdroj povedal, že akcia sa uskutočnila v skorých ranných hodinách neďaleko mesta Hawídža v prevažne Kurdmi obývanej provincii Kirkúk. Pri akcii boli zajatí viacerí militanti Islamského štátu (IS), informovali dnes noviny New York Times. Ak sa smrť vojaka potvrdí, bude to prvý príslušník amerických síl zabitý v akcii, odkedy USA začali vlani svoju ofenzívu proti IS, uviedla BBC. Americké ministerstvo obrany by sa malo k operácii vyjadriť čoskoro.

Podľa BBC vrtuľník dopravil výsadkárov amerických špeciálnych jednotiek k väzeniu Islamského štátu. Na operácii sa údajne podieľali americké a kurdské špeciálne sily a irackí vojaci. "Odrezali cesty a s úspechom tam uskutočnili raziu," povedal novinám New York Times guvernér provincie Kirkúk Nadžmáldín Karím. Kurdské sily sa usilovali opätovne dobyť dediny v provincii, ktoré v nedávnych týždňoch obsadil IS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu