Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Desivá spoveď nájomného vraha drogového kráľa kokaínu: Prelomil mlčanie, nie som vrah!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Foto: TASR)

BRATISLAVA - Vrah, ktorý zabíjal pre kolumbijského drogového kráľa Pabla Escobara sa cíti nevinný. Rozhodol sa, že prelomí svoje mlčanie.

Nájomný vrah s prezývkou Pepek vlastným menom John Jairo Velasquez Vasquez (53) sa priznal k vraždám 300 ľudí a objednávkam ďalších troch tisícok. Všetko bolo v časoch, keď slúžil legendárnemu teroru Pabla Escobara.

Kolumbijčan sa obáva odplaty rodín svojich obetí. V pripravovanej monografii sa rozhodol prehovoriť o čase, keď patril ku kartelu, ktorý pripravil o život 600 policajtov a tisícky civilistov. Aj napriek obrovskému krviprelievanie, Vasquez trvá na tom, že všetci mŕtvi sa jednoducho stali obeťami "vojny". Verejne vyhlasuje, že nie je vrah, ale že "okolnosti robia človeka".

Pepek
Zobraziť galériu (2)
Pepek  (Zdroj: SITA)


Vasquez prisľúbil, že odkryje nové odhalenia o jeho šéfovi Escobarovi, ktorého svorne prezývali  kráľ kokaínu. Na území Južnej Ameriky vládol v osemdesiatych rokoch. Časopis Forbes drogového magnáta označil za siedmeho najbohatšieho muža sveta. Podľa Vasqueza bol jeho majetok v skutočnosti oveľa väčší, než sa odhaduje.  Vďaka tomu, že vlastnil 20 miliárd dolárov, mohol mať pod palcom kolumbijskú vládu aj spravodajskú službu DAS v krajine. 

 Nová kniha má niesť názov Prežil som Pabla Escobar. "V roku 1986, sme s Albertom Romerom a Carlosom Castañom prebrali kontrolu nad DAS. DAS bol financovaný peniazmi z Medellin kartelu," cituje Daily Mail z pripravovanej knihy, kde ďalej stojí: "Bez zapojenia DAS v roku 1980, by sa vraždy mnohých politikov, ako aj obchodníkov s drogami, ktorí boli nepriatelia Medellin Kartelu, nestali.“

John Jairo Velásquez, prezývaný Pepek námorník,  priznal svoju priamu účasť na 250 vraždách a nariadenie ďalších 3000 vrážd vykonaných Medellínskym kartelom. Vo veku 52 rokov ho podmienečne prepustili z väzenia po tom, čo si odsedel tri pätiny svojho trestu, informovala rozhlasová stanica RCN. Proti jeho prepusteniu protestovali rodiny mnohých jeho obetí.

Velásquez sa vzdal polícii v roku 1992. Bol jedným z organizátorov bombového útoku na lietadlo spoločnosti Avianca, pri ktorom koncom roka 1989 zahynulo 110 ľudí. Niekoľko mesiacov predtým mal prsty v násilnej smrti nádejného liberálneho prezidentského kandidáta Luisa Carlosa Galána. Jeho svedectvo pomohlo k odsúdeniu bývalého ministra spravodlivosti Alberta Santofimia, ktorý bol iniciátorom atentátu na Galána.

Viac o téme: VrahSpoveďPablo Escoba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu