Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pred 24 rokmi zastrelili TOP mafiána 20. storočia: FOTO Premena jeho rezidencie je úchvatná

Pablo Escobar Zobraziť galériu (7)
Pablo Escobar (Zdroj: Foto: TASR)

BOGOTA - Pablo Emilio Escobar Gaviria (†44) bol kolumbijský drogový barón, ktorého zastrelili pred 24 rokmi. Najúspešnejší obchodník s kokaínom dokázal získať až 60 miliónov dolárov denne za nelegálny obchod, čo ho v roku 1989 dostalo na 7. miesto v rebríčku najbohatších ľudí podľa magazínu Forbes. Zomrel v Medeline 2. decembra 1993. Z jeho bývalého sídla je teraz luxusný hotel.

Ak si chcete žiť ako jeden z najznámejších zločincov na svete, potom sa ubytujte v jednej z rezidencií Pabla Escobara, ktorá sa zmenila na luxusný hotel, kde zaplatíte cca 440 eur za noc.

Pred 24 rokmi zastrelili
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Nádherné fotografie ukazujú úžasný 24-izbový hotel, ktorý sa nachádza v meste Tulum v Mexiku, s palmami, ktoré obkolesujú drevom ozdobený vchod. Ďalšie snímky dokumentujú priestranné izby, nádherný výhľad na pláž či džungľu a jasnomodrý bazén.

Pred 24 rokmi zastrelili
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Kedysi patrila nehnuteľnosť najznámejšiemu kolumbijskému narkobarónovi Pablovi Escobarovi, ale po jeho smrti v roku 1993 zostala nedotknutá, tak ako mnohé jeho ďalšie sídla. V roku 2012 sa však šance chopil newyorský obchodník s umeleckými dielami Lio Malca a rozhodol sa pre obnovu rezidencie do čias jej bývalej slávy. A tak vznikol hotel, ktorý je plný luxusného umenia a nábytku.

Pred 24 rokmi zastrelili
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Začínal s pašovaním cigariet

Pablo Escobar (narodený v decembri 1949) začínal ako kriminálnik s predajom pašovaných cigariet a falošných lotériových tiketov. Od 70. rokov pracoval pre drogových dílerov, pre ktorých napríklad unášal ľudí za výkupné. V roku 1975 sprevádzkoval prvú trasu, po ktorej pašoval drogy do USA. Čoskoro sa tak vypracoval, že v 80. rokoch jeho medellínsky kartel zásoboval americký trh odhadom 80 tonami kokaínu mesačne a dodával do USA asi 80 percent z celkového množstva pašovaného kokaínu. 

Pred 24 rokmi zastrelili
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.sk)

V Escobarovej vojne s konkurenčnými kartelmi prišlo o život nielen v Kolumbii niekoľko stoviek policajtov, sudcov aj prominentných politikov. Kým pre USA a kolumbijskú vládu bol nepriateľom číslo jeden, pre niektorých Kolumbijčanov bol "novodobým Robinom Hoodom". Chudobný ľud si kupoval výstavbou športovísk, škôl i nemocníc.

Pred 24 rokmi zastrelili
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.sk)

V roku 1991, keď nová kolumbijská vláda pritvrdila v boji proti drogovým kartelom, sa Escobar pod prísľubom, že nebude vydaný do USA, vzdal. Skončil v osobitnom väzení, na ktorého stavbu najprv osobne dohliadal a odkiaľ potom riadil ďalej svoj kartel. Keď ho vláda chcela neskôr previesť do normálnej väznice, utiekol. Skrýval sa skoro rok a pol, než polícia jeho úkryt odhalila a v decembri 1993 ho pri prestrelke zabila.

Narkobarón Pablo Escobar
Zobraziť galériu (7)
Narkobarón Pablo Escobar  (Zdroj: channel 9 )

Stratený Escobarov poklad

Mafián bol známy tým, že vo svojich nehnuteľnostiach v Kolumbii ukrýval množstvo hotovosti aj šperkov. Väčšina týchto peňazí doteraz nebola objavená, ide pritom vraj o neuveriteľnú sumu 50 miliárd amerických dolárov. Aj keď sa na pátraní po nich podieľali aj agenti CIA, k ničomu konkrétnemu sa nedopracovali. Legenda o tom, že Escobar svoj poklad zakopal na neznámych miestach, tak stále žije.

Viac o téme: Pablo Escobar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu