Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Konvoj americkej armády je v Česku: Vojaci s technikou už prešli hranice

Takto vítali Česi americký konvoj v marci
Takto vítali Česi americký konvoj v marci (Zdroj: SITA)

ROZVADOV - Českú hranicu pri Rozvadove na Tachovsku dnes ráno pred deviatou hodinou prekročila prvú časť konvoja americkej armády, ktorý mieri na cvičenie do Maďarska. V prvej skupine bolo dvadsať armádnych vozidiel. Celkom má cez české územie počas dneška a pondelka prejsť 150 vozidiel s 550 ľuďmi. Pocestujú v šiestich kolónach v zhruba hodinových intervaloch.

Prvá časť konvoja dorazila do Česka s asi štvrťhodinovým predstihom, pôvodne vojaci predpokladali prejazd až o 9-tej. Na amerických vojakov na prechode čakala len policajná hliadka a niekoľko novinárov. Na mostoch smerom na Plzeň potom stáli skupinky ľudí, ktorí si konvoj fotografovali a natáčali.

Aj vďaka pokojnej premávke sa kolóna pohybovala po D5 bez problémov rýchlosťou okolo 80 kilometrov za hodinu. Sprevádzajú ju policajné autá. Policajti pri prejazde kolóny zastavujú na chvíľu premávku na vjazdoch na diaľnici, skupina vojenských vozidiel prejde miestom počas asi dvoch minút.

Trasa presunu konvoja

Príslušníci 2. jazdného pluku americkej armády s technikou z bavorského Vilsecku sa presúvajú na cvičenie NATO Brave Warrior do Maďarska. Trasa z Rozvadova cez Plzeň, okolo Prahy na Brno, Vyškov a Lanžhot vedie hlavne po diaľniciach a rýchlostných cestách.

Do Vyškova prídu Američania dnes neskoro večer a prenocujú tu. Počas pondelka budú vojaci v tunajších kasárňach odpočívať. Tiež budú tankovať pohonné hmoty, povedal Ján Šulc z generálneho štábu českej armády. Na ďalšiu cestu sa vydajú až o 18-tej hodine. Chcú sa tak vyhnúť dopravnej špičke, pretože sa budú po diaľnici vracať k Brnu, kde odbočia na D2 smerom na Lanžhot, odkiaľ budú pokračovať na Slovensko.

Podľa hovorkyne vyškovského vojenského areálu Moniky Novákovej nemajú Američania žiadne zvláštne požiadavky. "Zabezpečujeme im ubytovanie a stravovanie a v pondelok sa budú venovať údržbe vojenskej techniky, než vyjdú ďalej," povedala. Českom už v stredu a vo štvrtok prešiel predsunutý tím, ktorý cestu pre hlavnú časť konvoja pripravil.

Viac o téme: ArmádaKonvoj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu