Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO chaosu v Budapešti: Utečenci sa pokúšali vniknúť na stanicu!

Migranti na pred stanicou v Budapešti Zobraziť galériu (4)
Migranti na pred stanicou v Budapešti (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarská polícia sa zrejme pripravuje vyčistiť okolie Východnej stanice (Keleti pályaudvar) od niekoľkých tisícok migrantov, ktorých nepúšťa na vlaky smerujúce do Nemecka a Rakúska. Podľa neoficiálnych informácií internetového vydania denníka Népszabadság na šiestej koľaji stanice je pripravený mimoriadny vlak na ich prevoz údajne do debrecínskeho zberného tábora.

Skupina 50-100 migrantov pred budovou stanice v angličtine skanduje, že chce cestovať do Nemecka. Kroky policajtov zoradených do kordónu a proti nim stojacich migrantov okolo stanice sleduje na mieste množstvo zahraničných a domácich novinárov. Po istom čase policajný kordón cúvol, avšak je zrejmé, že poriadkové sily čakajú iba na vhodnú chvíľu, aby všetkých cudzincov začali legitimovať.

Na stanici Köbánya-Kispest sa polícia snažila dostať migrantov na vlak smerujúci do Debrecína, kde je zberný tábor. Väčšina migrantov to však odmietla so zdôvodnením, že chcú cestovať do Nemecka. Maďarské orgány v pondelok umožnili migrantom nastúpiť na vlaky smerujúce do Rakúska a Nemecka, v utorok však už nie.

Migranti na pred stanicou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Policajti zatiaľ kontrolovali v okolí stanice iba menšie skupiny migrantov; niektorých posadili na vlak do tábora v Bicske, iných autami previezli na Západnú stanicu (Nyugati pályaudvar) a odtiaľ posielali do miest, kde sú zberné tábory.

V Budapešti nabíjajú migrantom mobily zahraničné TV štáby

Migrantom pri Východnej stanici (Keleti pályaudvar) v Budapešti dnes nabíjali mobilné telefóny záhraničné televízne štáby, ktoré informujú o situácii okolo utečencov, napísal maďarský spravodajský server Hvg.hu. Medzi tisíckami migrantov čakajúcich v okolí stanice popoludní stúpalo napätie a nervozita.

Skupina radikálnejších migrantov sa pokúsila vniknúť na stanicu cez bočný vchod chránený iba desiatkou policajtov. Napokon im v tom zabránili ostatní migranti. Podľa servera 444.hu mnohí vyjadrili nespokojnosť s tým, že už niekoľko dní sú v Maďarsku a stále nemajú od tamojších orgánov žiadne informácie o tom, čo s nimi bude. Viacerí migranti majú platný cestovný lístok na vlak do Nemecka, prípadne do Rakúska. 

Migranti na pred stanicou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Jobbik by poslal vlakom preč migrantov a uzavrel by hranice

Maďarská opozičná ultrapravicová strana Jobbik nevidí rýchle riešenie chaotického stavu pri budapeštianskej Východnej stanici (Keleti pályaudvar) plnej ilegálnych migrantov. Podľa agentúry MTI dnes Jobbik vydal vyhlásenie, v ktorom zdôraznil nutnosť úplného uzatvorenia hraníc a vybudovania táborov, z ktorých by vracali migrantov späť.

Kým sa tak nestane, bolo by potrebné na Východnej stanici reorganizovať premávku vlakov v záujme toho, aby migranti, ktorí sa tam zdržiavajú ilegálne, mohli čo najskôr opustiť krajinu. Členov a aktivistov Jobbiku, ktorí dnes v Budapešti zablokovali radnicou vytipovanú lokalitu neďaleko Východnej stanice, ktorá by mala podľa predstáv vedenia mesta slúžiť ako dočasné centrálne zariadenie sociálnej starostlivosti pre migrantov, predviedla polícia.

 

Viac o téme: UtečenciBudapešť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu