Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Čínske akcie sa opäť prepadli, centrálna banka znižuje úroky a minimálne rezervy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Čínske akciové trhy sa dnes na záver obchodovania opäť prepadli, aj keď nie v takom rozsahu ako v pondelok (24. augusta), no hlavný index šanghajskej burzy uzatvoril pod psychologicky citlivou hranicou 3000 bodov. V reakcii na to čínska centrálna banka opäť znížila úrokové sadzby, ako aj povinné minimálne rezervy. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a portál RTTNews.

Ľudová banka Číny na svojej webovej stránke oznámila, že s platnosťou od 26. augusta znižuje hlavnú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov na 4,6 %. Okrem toho o 25 bázických bodov zredukovala aj ročnú depozitnú sadzbu, ktorá tak klesá na 1,75 %. Je to už piate zníženie sadzieb od konca novembra minulého roka.

Zároveň oznámila, že pre väčšinu komerčných bánk znižuje povinné minimálne rezervy o 50 bázických bodov na 18 %. Zmena v povinných minimálnych rezervách začína platiť od 6. septembra tohto roka.

Centrálna banka prijala nové opatrenia na podporu ekonomiky po tom, ako čínske akciové trhy zaznamenali dnes ďalší výrazný pokles. Hlavný index šanghajskej akciovej burzy Shanghai Composite Index uzatvoril dnešné obchodovanie poklesom o 7,6 % po 8,5-% poklese v predchádzajúci deň.

Pondelkový prepad predstavoval najväčší jednodňový pokles indexu od začiatku roka 2007. Dnešný pokles bol o niečo miernejší, no stále výrazný a navyše, Shanghai Composite uzavrel pod psychologicky významnou hranicou 3000 bodov, keď klesol na 2964,97 bodu. Je to najnižšia hodnota za posledných osem mesiacov.

Čína si v tomto roku stanovila cieľ dosiahnuť 7-% rast ekonomiky, ale niektorí ekonómovia sa obávajú, že sa jej to nepodarí. Rast investícií sa totiž stále spomaľuje a export klesá. Minulý rok vzrástla ekonomika o 7,4 % a už toto tempo rastu bolo najslabšie za posledných 24 rokov. V prvých dvoch kvartáloch tohto roka dosiahol rast spomínaných 7 %, podľa ekonómov je však možné, že na splnenie cieľa vláda bude musieť prísť s ďalšími stimulmi.

Viac o téme: ČínaAkciový trh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu