Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Významní analytici o páde čínskej burzy: Automobilky v napätí, aj Slováci prišli o úspory

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Prečo sa za pár dní ocitol svet opäť pred bránami novej krízy? Čo sa udialo v Číne, že zažili globálne trhy pády, aké tu neboli už roky? Dotkne sa Slovákov a ak áno ako? Na všetky tieto otázky sme sa pýtali odborníkov, slovenských analytikov a ekonómov, ktorí sa zhodujú, že panika nie je na mieste.

Podľa analytika Martina Vlachynského z INESS  - Institute of Economic and Social Studies sme boli už od roku 2007 svedkami bezprecedentného zasahovania štátov do finančných trhov. Extrémne nízke úrokové miery, kvantitatívne uvoľnovanie, štátne záruky sú bežné v západnom svete, ťažko vôbec odhadnúť, čo všetko naviac sa ešte spravilo v Číne.

„Vďaka tomu svetové akciové trhy niekoľko rokov rástli nevídaným tempom, zatiaľ čo reálne ekonomiky pod nimi často stagnovali. Čínsky akciový index za jediný rok (jún 2014 - jún 2015) narástol o 150 %, nikto predsa nemohol čakať, že to takto pôjde donekonečna. Pri tej všetkej panike je vhodné si uvedomiť, že šanghajský index je aj po aktuálnom prepade stále 50 % nad svojou úrovňou z júna 2014,“ reagoval Vlachynsky.

To, že nie je dôvod k panike si myslí aj analytik Sberbank. Podľa neho sa čínsky akciový trh prepadáva kvôli spľasnutiu nedávnej akciovej bubliny.

„Od júna 2014 do júna 2015 vzrástli čínske akciové indexy o viac než 150 percent, pričom reálna ekonomika v rovnakom období zaznamenala spomalenie rastu na druhú najnižšiu úroveň od konca roku 2001, rast priemyselnej produkcie dosiahol v júli jeden z najhorších výsledkov od roku 1991 a výrazný trend spomalenia zaznamenala aj ziskovosť čínskych priemyselných firiem,“ uviedol s tým, že americké akcie zaznamenávajú korekciu po nedávnych historických rekordoch najmä v dôsledku obáv z toho, aký vplyv bude mať končiace sa uvoľnenie menovej politiky americkej centrálnej banky (Fed-u) na hospodárenie firiem, ktoré boli už od roku 2009 zvyknuté na prostredie nulový kľúčových sadzieb amerického Fed-u. Podľa neho sa aj po 38-percentnom prepade z ostatných dvoch mesiacov čínsky akciový index pohybuje stále nad svojimi februárovými minimami, oproti koncu augusta minulého roka je stále o 45 percent silnejší.

Aj napriek obavám niektorých svetových ekonómov tvrdí aj ďalší slovenský ekonóm Rudolf Vrábel z J&T Banky, že kríza zatiaľ Číne ani svetu kvôli prepadom nehrozí. Aj napriek tomu, že dáta naznačujú, že ekonomika Číny klesá a nedosiahne plánovaný rast 7 percent HDP.

„Obavy ohľadom rastu čínskej ekonomiky sa následne pretavujú aj do cien energetických komodít, keďže Čína je najväčším konzumentom energií na svete. Obavy ohľadom ekonomického rastu Číny majú dopad aj na ostatné rozvojové trhy, pričom investori unikajú do bezpečia vládnych dlhopisov, či mien ako euro a švajčiarsky frank. Čínske autority už urobili kroky pre stabilizáciu situácie (uvoľnenej menovej politiky a v tomto smere očakávame viac), pričom situácia, ako aj rast čínskej ekonomiky by sa mal stabilizovať,“ myslí si Vrábel.

S upokojením situácie počítajú aj v X-Trade Brokers. Ich odborník Jaroslav Brychta to vidí už v horizonte najbližších dní.

„Výpredaj na trhoch bol príliš veľký na to, ako málo sa v skutočnosti v posledných mesiacoch zmenilo, Trhy straší aj spomaľovanie čínskej ekonomiky, ale i v tomto prípade je strach skôr prehnaný, pretože miera spomaľovania sa v poslednej dobe nijako nezmenila vďaka masívnej podpore zo strany centrálnej banky. Situácia v európskej a americkej ekonomike zostáva stabilná,“ dodáva.  

Vrábel z J&T banky navyše tvrdí, že trhom k väčšiemu poklesu bránia centrálne banky, ktoré svojimi stimulmi (viď. v Číne) alebo uvoľnenou monetárnou politikou v Európe a USA podporujú trhy v raste.

 

Slováci, takto sa vás dotkne pád v Číne

Všetci odborníci sa zhodujú, že priamo občanov sa situácia na trhoch dotkne iba málo a aj to nepriamo. Ide hlavne o silnejúce euro, ale objavili sa aj upozornenia, že by situáciu mohli pocítiť naše automobilky.  


Priame negatívne dopady sú nepatrné. Ide o obavy ohľadom ekonomického rastu Číny, o žiadnu krízu nejde. Trhy v Európe a USA krátkodobo, i keď výrazne, oslabili a nastala tak pre ne typická korekcia. Slováci sa skôr môžu tešiť na lacnejšie ceny benzínov a nafty. K poklese ceny benzínov z dôvodu prepadu cien ropy na svetových trhoch dochádza aj na burze v Rotterdame,“ hovorí analytik J&T Banky Rudolf Vrábel. Jedným dychom dodáva, že vo všeobecnosti sa to nedotkne ani firiem na Slovensku.

„Len málo slovenských firiem je kótovaných na Bratislavskej burze a tá je korelovaná s vývojom na svetových trhoch len minimálne,“ dodáva.

Brychta z X-Trade Brokers momentálne  žiadny priamy výrazný dopad na ľudí a firmy neočakáva. „Výpredaj na trhoch nie je podporený zmenou ekonomickej situácie a zatiaľ sa zdá, že skôr ide o dočasnú korekciu. Tá je sprevádzaná upevnením európskej meny, čo môže byť jediný priamy efekt, ktoré domácnosti pocítia. Pokiaľ  sa však situácia stabilizuje, aj toto posilnenie môže byť len dočasným fenoménom,“ povedal pre topky Brychta.

Upozornil však zároveň na to, že ľudia, ktorí mali svoje úspory v akciách mohli v posledných dňoch prísť o časť svojich ziskov.

„Určité straty rozhodne zaznamenajú. Akcie však boli pomerne drahé a je potrebné dodať, že aj navzdory výpredajom z posledných dní je dnes väčšina európskych indexov viac menej na podobných úrovniach, na ktorých boli začiatkom tohto roka. Straty musíme preto vnímať v kontexte s rastom z minulých mesiacov,“ hovorí Brychta.

Analytička Poštovej banky Dominika Ondrová už taká optimistická nie je.„Akékoľvek negatívne dopady by však Slovensko mohlo pocítiť aj tak skôr sprostredkovane, cez hlavných obchodných partnerov, akými sú napríklad Nemecko, resp. Európska únia ako taká. Práve tá patrí k najväčším obchodným partnerom Číny,“ tvrdí .

Oslabenie čínskej meny totiž podľa nej zlacňuje čínske výrobky na zahraničných trhoch, tým podporuje čínsky export a naopak môže vytláčať európske či americké výrobky z trhu. Predpokladáme ale, že aktuálne oslabenie sa čínskeho  jüanu je zatiaľ príliš slabé na to, aby ho zákazníci výraznejšie pocítili v podobe lacnejších čínskych produktov v obchodoch. Na druhej strane vzniká aj obava z poklesu dopytu po tovaroch, ktoré sú do Číny importované. To by mohli následne negatívne pocítiť jednotliví obchodníci. Netreba však zabúdať ani na to, že pri poklese dopytu z jedného trhu je možné aspoň časť strát kompenzovať dopytom z inej krajiny.

„V podmienkach Slovenska by ochladenie dopytu mohli pocítiť napríklad výrobcovia automobilov, keďže automobilový priemysel je naším najdôležitejším priemyselným odvetvím a výrazne sa podieľa na našom celkovom exporte a zároveň Čína je, vzhľadom na svoju ľudnatosť, jedným z najdôležitejších trhov pre automobilový priemysel. Všetko však závisí od toho, aké veľké spomalenie hospodárstva Číny nakoniec v skutočnosti bude,“ dodáva Ondrová.  

 

Viac o téme: KrízaČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu