Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Čierny dym nad Prahou: Vo Vysočanoch hasili požiar továrenskej haly

V pražských Vysočanoch horí továrenská hala Zobraziť galériu (2)
V pražských Vysočanoch horí továrenská hala (Zdroj: YouTube)

PRAHA – V pražskej štvrti Vysočany v bývalom areáli strojárenskej spoločnosti ČKD horí od soboty večera továrenská hala. Celkom je v areáli medzi stanicami metra Kolbenova a Vysočanská 12 jednotiek dobrovoľných hasičov, ktoré sa starajú o dodávku vody, a sedem profesionálnych jednotiek. To je zhruba 90 ľudí.

"K tomu ešte chemické laboratórium zo stredočeskej Kamenice," vypočítal šéf českých hasičov Roman Hlinovský. Teplota v hale je stále veľmi vysoká. Situáciu hasiči monitorujú aj pomocou termovízie.

Požiar v sklade textilu sa dnes ráno už nerozširuje. Stále však horí niekoľko ohnísk, ktoré budú hasiči musieť likvidovať pravdepodobne ešte celý dnešný deň. Dopoludnia objekt preverí statik, ktorý rozhodne, či sa môžu jednotky presunúť aj dovnútra. Do vzduchu sa podľa meraní nedostali žiadne nebezpečné látky, pri požiari nikto nebol zranený.

"Statik sa musí pozrieť, či je bezpečné ísť dovnútra. Budova utrpela nielen požiarom, ale aj rýchlym schladením pri zásahu hasičov," uviedol Hlinovský. V prípade, že statik vstup schváli, začnú požiarnici rozhrabovat a hasiť hromady s textilom. Tiež vyšetrovatelia by už podľa šéfa hasičov mohli začať s hľadaním príčiny ohňa.

Podľa webu Novinky.cz. horí hala s rozmermi 60 x 80 metrov, pričom v plameňoch je približne tretina objektu. Pražskí hasiči majú na mieste šesť automobilových rebríkov, z ktorých sa pokúšajú dostať plamene pod kontrolu. 

Hasiči sa už dostali do prvej časti horiacej haly. Časť tlakových fliaš, ktoré hrozili výbuchom, sa im podarilo odniesť, ďalšie schladili vodou, takže by mali zostať pod kontrolou. 

Nad miestom krúži aj vrtuľník s hasiacim bambi vakom. Policajná hovorkyňa Andrea Zoulová uviedla, že horí v bývalom areáli ČKD. Podľa dostupných informácií sa v areáli nachádza veľkosklad textilu, ktorý využívajú vietnamskí predajcovia. Nachádzajú sa v ňom aj tlakové fľaše, ktoré však hasiči už v sobotu večer dostali pod kontrolu.

Do dnešnej 02.00 h platia dopravné obmedzenia, napríklad na ulici Kolbenova.

Hovorkyňa pražskej záchranky Klára Fikejzová oznámila, že záchranári pri zásahu v areáli bývalej ČKD iba asistujú. Sanitka nemusela nikoho odvážať.

Splodiny z požiaru nie sú vo vysokých koncentráciách

Špecialisti merajú koncentráciú splodín na mieste a v smere, kam išiel dym. Najprv to boli Holešovice a Ďáblice, teraz sa sústredia na Tróju. "Dobrá správa je, že koncentrácie nie sú vysoké a látky sa vo vzduchu rozptyľujú," uviedol Hlinovský. Ľuďom vo Vysočanoch však ešte neodporúča otvárať okná, cítiť tam spáleniny ešte budú. Koncentráciu splodín v ovzduší budú hasiči merať kontinuálne a o výsledkoch budú informovať. S meraním pomáhal aj policajný vrtuľník.

Viac o téme: PrahaVysočany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu