Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kaliforniu terorizujú ničivé požiare: Zranení hasiči, tisíce ľudí utiekli z domovov

Mohutné požiare v Kalifornii Zobraziť galériu (5)
Mohutné požiare v Kalifornii (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Rýchlo sa šíriace lesné požiare v severnej Kalifornii už zničili mnoho domov a ďalších budov a prinútili tisíce ľudí, aby zo svojich domovov utiekli. Oznámili to miestne úrady. Zranenia zatiaľ utrpeli štyria hasiči bojujúci s plameňmi. Guvernér Kalifornie Jerry Brown dnes vyhlásil mimoriadny stav v ďalších zasiahnutých oblastiach.

Najviac zasiahnuté sú oblasti Amador a Calaveras, kde už ľahlo popolom 86 domov a 51 ďalších budov. Oheň tu podľa úradov ohrozuje ďalších viac ako 6000 objektov. Podľa miestnej televízie v obci Middletown s 15 000 obyvateľmi požiar zničil školu, bytový dom a blok domov. Hasiči počet zničených budov zatiaľ nepotvrdili, proti ničivému živlu ich bojuje okolo 5 000 . Štyria hasiči utrpeli vážne popáleniny, ale ich stav je podľa hovorcu stabilizovaný.

Hasiči bojujú po celej Kalifornii s 13 aktívnymi požiarmi. Jeden z požiarov, ktorý od stredy zatiaľ spálil cez 26 000 hektárov porastu, zatiaľ dostali z 20 percent pod kontrolu. Mimo kontroly ale naďalej zostáva takzvaný Údolný požiar, ktorý zatiaľ zničil cez 16 000 hektárov. Pri národnom parku Kings Canyon v sobotu úmyselne zapálili niektoré tunajšie porasty, aby vytvorili miesta bez vegetácie a oheň sa tak nedostal ďalej do parku, uviedol hovorca protipožiarneho záchranárskeho tímu Jim Schwarber.

Požiar vypukol v stredu pri bývalom zlatokopeckom meste Jackson a potom sa rýchlo rozšíril a doteraz sužuje mnohých obyvateľov tohto štátu na západnom pobreží Spojených štátov. Guvernér Kalifornie Jerry Brown vyhlásil začiatkom víkendu v niektorých oblastiach mimoriadny stav. Dnes tento stav rozšíril na okresy Lake a Napa.

Viac o téme: PožiarKalifornia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu