Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Obrovské výbuchy v Číne po sebe zanechali dieru do pekla: VIDEO spustošenej krajiny

V skladisku malo byť uložených až 700 ton zlúčeniny kyanidu sodného Zobraziť galériu (8)
V skladisku malo byť uložených až 700 ton zlúčeniny kyanidu sodného (Zdroj: SITA)

PEKING - Už 114 životov si podľa najnovšej bilancie vyžiadali mohutné výbuchy, ktoré v stredu otriasli priemyselnou časťou mesta Tchien-ťin na severovýchode Číny. Záchranári z miesta chemických výbuchov odstránili stovky ton kyanidov. Medzi evakuovanými boli aj Česi a Slováci.

V troskách po výbuchu objavili záchranári dve ďalšie telá, povedal reportérom Kung Ťien-šeng z tlačového oddelenia mestskej radnice. Podľa najnovších údajov je naďalej 70 osôb nezvestných a vyše 700 utrpelo zranenia.

Obrovské výbuchy v Číne
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Dnes skoro ráno došlo na mieste k novému výbuchu, ale požiar bol rýchlo uhasený. Ráno pred 08.00 h (02.00 SELČ) sa nad oblasťou objavili na asi tri minúty mraky bieleho dymu, oznámila čínska televízia CCTV. Úrady nepotvrdili správu médií, podľa ktorej bolo v skladisku uložených 700 ton zlúčeniny kyanidu sodného. Médiá sa odvolali na nemenovaný zdroj v spoločnosti, ktorej chemikália patrí.

Obrovské výbuchy v Číne
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Nebezpečné chemikálie naďalej unikajú

Záchranári odstraňujú stovky ton prevažne "nedotknutých" sudov s kyanidmi, povedal čínskej tlačovej agentúre Sinchua regionálny veliteľ armády Š' Lu-ce. Neporušené sudy odvážajú na nákladných autách a sudy, z ktorých uniká obsah, neutralizujú za pomoci peroxidu vodíka. Zdôraznil, že na mieste výbuchov zistili iba bezpečné hladiny škodlivých plynov.

Obrovské výbuchy v Číne
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Obrovské výbuchy v Číne
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Premiér Li Kche-čchiang navštívil v nedeľu prístavné mesto Tchien-ťin a poklonil sa pred portrétnymi snímkami 21 mŕtvych požiarnikov.Nariadil tiež rýchle zverejnenie informácií o výbuchoch, od ktorých uplynulo už päť dní. Úrady doteraz neposkytli oficiálne vysvetlenie.
"Strana a vláda vám ďakujú," povedal Li zhromaždeným požiarnikom a vojakom, ktorí likvidujú následky výbuchov.

Kolízia nastala už v sklade

Podľa predchádzajúcich správ čínskych médií stredajšie výbuchy a požiare v Tchien-ťine zranili ďalších minimálne 721 ľudí a okolo 6 300 vyhnali z domovov.  Na objasnení príčin výbuchov pracuje viac ako 200 armádnych špecialistov. Séria tragických udalostí zrejme začala v sklade, v ktorom sa nachádzali prepravné kontajnery s nebezpečnými materiálmi. 

Miestna verejnosť požaduje od vlády odškodnenie
Zobraziť galériu (8)
Miestna verejnosť požaduje od vlády odškodnenie  (Zdroj: SITA)

V sobotu došlo v priemyselnej časti Tchien-ťinu k viacerým novým explóziám menšieho rozsahu a vznikali tam aj ďalšie požiare. Miestne úrady taktiež v sobotu nariadili evakuáciu obyvateľov v okruhu troch kilometrov od miesta nešťastia. Evakuovaným obyvateľov odporučili, aby si obliekli dlhé nohavice a dali si na tvár rúška. Rodinní príslušníci nezvestných hasičov v sobotu narušili tlačovú konferenciu úradov a dožadovali sa informácií, či sú ich blízki ešte nažive.

Evakuovali aj Čechov a Slovákov 

V meste Tchien-ťin má svoje sídlo spoločnosť Home Credit zo skupiny PPF českého podnikateľa Petra Kellnera, ktorá tam okrem Číňanov zamestnáva aj Čechov, Slovákov a Rusov. Hovorca spoločnosti Milan Tománek oznámil, že rodiny týchto zahraničných zamestnancov boli evakuované z centra Tchien-ťinu do mesta Šen-čen na južnom pobreží pri hranici s Hongkongom.  Ostatní Česi a Slováci zostávajú v hoteli v Tchien-ťine, kam boli evakuovaní vo štvrtok 13. augusta, dodal podľa portálu Novinky.cz hovorca Tománek.

Viac o téme: VýbuchČínaTchien-ťin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu