Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slimáky veľké ako basketbalová lopta strašia ľudí: Prenášajú nebezpečné červy!

Oblovka žravá
Oblovka žravá (Zdroj: profimedia.sk)

MIAMI - Môže mať veľkosť basketbalovej lopty, požiera stovky druhov rastlín a môže byť nebezpečná, ak ju zjeme. Je to Oblovka žravá, obrí africký slimák, ktorý zaplavil časť Floridy už druhýkrát za posledných 50 rokov, píše agentúra AFP.

Jej likvidácia je neľahká a časovo náročná. Od roku 2011, kedy sa prvýkrát objavila, vynaložila Florida na jej vyhubenie 11 miliónov dolárov. Napriek tomuto úsiliu pokračoval slimák vo svojom víťaznom ťažení až na južné predmestie Miami a do susedného okresu. Tento mäkkýš sa veľmi intenzívne rozmnožuje. Je to hermafrodit a za rok môže jeden jedinec naklásť až 1200 vajíčok.

Oblovky tiež dokážu uniknúť návnade s jedom, ktorá ich v 95 až 100 percentách prípadov zabíja, a to tak, že sa vyšplhajú na stromy, vysvetľuje Mary Yong Congová z floridského ministerstva poľnohospodárstva. Sama chová niekoľko slimákov vo svojej kancelárii, aby nepriateľa lepšie spoznala a pochopila.

"Sú veľmi zvedaví," hovorí a sleduje slimáky, ktoré pokryjú celú plochu jej dlane, ako smerom k nej natiahnu tykadlá. Oblovka žravá takisto prezimuje zahrabaná v pôde, takže je ťažké ju objaviť. Pri poslednej invázii na Floridu v roku 1966 trvalo takmer desať rokov, než bola zlikvidovaná.
Aby úrady v boji proti nej zvíťazili, vytvorili osobitnú telefónnu linku, kde ľudia môžu oznámiť objavenie mäkkýšov. Na miesto potom vyrazí tím vyzbrojený rukavicami a hrabľami. Ministerstvo dokonca používa psov, dvoch labradorov, ktorí oblovku vyhľadávajú.

Až do roku 2014 sa úrady domnievali, že dosiahli pokrok. Avšak v septembri objavili v luxusnej štvrti Miami dom doslova obsadený slimákmi. Vo vnútri budovy a na záhrade žilo 5000 kusov. "Mali tam úplný raj," zdôrazňuje Mary Yong Congová.

Hoci bolo za posledné štyri roky vyhubených 158-tisíc slimákov, úrady budú môcť vyhlásiť, že je Florida zbavená Oblovky žravej, až vtedy, ked nenájdu žiadneho jedinca počas ďalších dvoch rokov.

Druhému poľnohospodársky najvýznamnejšiemu štátu USA po Kalifornii ide o veľa. Tieto mäkkýše, pochádzajúce z vlhkých oblastí západnej Afriky, požierajú stovky rastlín, vrátane burskych orieškov a melónov.

"Pre ľudí a poľnohospodárstvo na Floride sú nebezpečenstvom. Nemôžeme ich nechať rozmnožovať sa," vysvetľuje Mark Fagan z floridského ministerstva poľnohospodárstva. Tento sektor prináša ekonomike tohto štátu stovku miliárd dolárov a dáva prácu desaťtisícom ľudí. Obrie slimáky môžu tiež prenášať parazita, ktorý môže u ľudí vyvolávať vzácnu formu meningitídy, zatiaľ však zrejme nikto nebol nakazený.

Doteraz je záhadou, kde sa tu Oblovky žravé vzali. Niektorí ukazujú na karibské náboženstvo santeria, ktoré využíva slimáky pre niektoré rituály. Avšak stúpenec tohto náboženstva Ernesto Pichardo odmieta akúkoľvek zodpovednosť a zdôrazňuje, že sa santeria uspokojí s miestnymi slimákmi.

Ďalšou stopou by mohli byť náboženské praktiky africkej etnickej skupiny Jorubov. Podľa Picharda jej členovia pijú sliz týchto slimákov, o ktorom veria, že im prinesie duchovné ozdravenie. K dispozícii však nie sú žiadne dôkazy a zákaz dovážať oblovky vedie len k tomu, že sú príslušníci tejto etnickej skupiny veľmi diskrétni.

Viac o téme: SlimákyInváziaFloridaOblovka žravá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu