Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Scotland Yard na nohách: V Austrálii našli v kufri roky mŕtve dievčatko, je to Maddie McCann?

Madeleine McCann
Madeleine McCann (Zdroj: SITA)

CANBERRA - Austrálska polícia našla v kufri telo svetlovlasého dvoj až štvorročného dievčaťa, ktoré meralo asi 90 centimetrov a ktoré mohlo zomrieť až pred ôsmimi rokmi. Nález vyvolal špekulácie, či by nemohlo ísť o britské dievčatko Madeleine McCannovú, ktorá bez stopy zmizla na rodinnej dovolenke v Portugalsku v roku 2007. Britská polícia už v súvislosti s nálezom kontaktovala austrálske úrady, napísal spravodajský server BBC News.

V kufri bola vedľa pozostatkov dieťaťa tiež krátka suknička a deka, oznámila polícia v Južnej Austrálii. Podľa nej ale "neexistujú žiadne dôkazy" naznačujúce, že by mŕtva bola Madeleine.

"V tejto chvíli nie sú žiadne dôkazy, že by toto dieťa bolo Madeleine McCannová... Naznačovať teraz niečo také by bolo čírou špekuláciou určenou len na prilákanie pozornosti," povedal policajný komisár štátu Južná Austrália Grant Stevens.

"Sústreďujeme vyšetrovanie na Južnú Austráliu, ale budeme brať do úvahy akékoľvek potenciálne nezvestné dieťa. Kým nezistíme identitu tohto dieťaťa, musíme nechať otvorené všetky možnosti," dodal.

Detektív Des Bray uviedol, že dievča s najväčšou pravdepodobnosťou zomrelo násilnou smrťou. Podľa polície išlo o belošku vo veku medzi 2,5 a štyrmi rokmi, ktorá mala 17 centimetrov dlhé blond vlasy a prišla o život v inej lokalite, než boli jej pozostatky objavené.

V kufri bola čierna baletná sukienka a po domácky vyrobená prešívaná deka. Kufor niekto odhodil asi pred štyrmi mesiacmi blízko diaľnice v buši, zhruba dva kilometre od obce Wynarka.

Britská polícia, ktorá vyšetruje zmiznutie McCannovej, kontaktovala po náleze austrálske úrady, oznámil Scotland Yard. Vlani detektívi z Londýna pomáhali v Portugalsku svojim kolegom pri pátraní po možných stopách Madeleininho zmiznutia, nič ale nenašli.

Trojročná Madeleine McCannová sa stratila z apartmánu v turistickom komplexe Praia da Luz v máji 2007 po tom, čo ju rodičia večer uložili do postele a odišli na večeru do blízkej reštaurácie. Portugalská polícia pôvodne označila za podozrivých rodičov Madeleine, žiadne oficiálne obvinenia proti nim ale nevzniesla, a potom prípad odložila. McCannovci akékoľvek obvinenia vždy ostro odmietali a tvrdili, že dievčinu niekto uniesol.

Prípad hlavne v prvých mesiacoch sprevádzala rozsiahla mediálna a informačná kampaň. McCannovcov podporila napríklad spisovateľka Joanne Rowlingová, futbalista David Beckham či vtedajší pápež Benedikt XVI.

Viac o téme: Madeleine McCannová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu