Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Cameron sa v Indonézii dohodol na spoločnom boji proti Islamskému štátu

David Cameron a prezident Indonézie Joko Widodo Zobraziť galériu (4)
David Cameron a prezident Indonézie Joko Widodo (Zdroj: SITA)

JAKARTA – Indonézia a Británia sa dohodli na zintenzívnení snáh v boji proti spoločnému nepriateľovi, ktorým je extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Povedal to dnes britský premiér David Cameron po schôdzke s indonézskym prezidentom Jokom Widodom v Jakarte. Obe krajiny podľa neho znepokojuje hrozba zo strany IS.

V úvode svojej dvojdňovej cesty po Indonézii Cameron prisľúbil pomoc pri poskytovaní balíka protiteroristickej podpory, zahŕňajúceho posilnenie bezpečnosti na letiskách v Jakarte a na Bali. Britský líder sa tiež zaviazal prevziať väčšiu úlohu pri ničení IS v Sýrii a Iraku. 

David Cameron a prezident
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"Dohodli sme sa na zvýšení spoločných snách v oboch smeroch - vyrovnať sa s hrozbou terorizmu a bojovať proti rétorike extrémizmu," povedal po rokovaní v prezidentskej rezidencii v Jakarte Cameron, ktorého citoval spravodajský server BBC. Islamský štát je podľa neho "zlá hrozba", ktorú musia riešiť obe krajiny.

David Cameron a prezident
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Na základe tejto dohody vycestuje na výcvik protiteroristických techník do Spojeného kráľovstva 50 indonézskych policajtov. Británia sa podľa Cameronových slov bude snažiť ťažiť z prístupu Indonézie k boju proti extrémizmu, a to pomocou výmenných programov medzi náboženskými a komunitnými lídrami v Indonézii a v Spojenom kráľovstve.

David Cameron a prezident
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Islamský štát a ostatné militantné skupiny využívajú propagandu v miestnych jazykoch a ich podpora následne rastie tiež v medzinárodnom meradle. Cameron v rámci štvordňového obchodného turné po juhovýchodnej Ázii navštívi okrem Indonézie aj Malajziu, Singapur a Vietnam.

Viac o téme: David CameronIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu