Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ďalšie šokujúce fakty v libanonskej kauze: Unesení Česi boli zapletení do obchodu so zbraňami!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - šetci piati českí občania nezvestní v Libanone boli údajne zapletení do kauzy obchodníkov so zbraňami zadržiavanými práve v ČR. S touto exkluzívnou informáciou prišiel dnes bez uvedenia zdrojov v internetovom vydaní bulvárny český denník Blesk.

Medzi osobami, ktoré zmizli bez stopy v údolí Bikáa a ktorých osobné veci i cestovné pasy sa našli v sobotu v skorých ranných hodinách v opustenom motorovom vozidle zanechanom asi 300 metrov od vojenského stanovišťa, boli podľa spomínaného periodika Jan Š., advokát Alího Fajáda pri súdnom konaní v ČR, Adam H., ktorý počas procesu tlmočil v súdnej sieni, ako aj Pavel K. a Miroslav D. z nemenovanej regionálnej televízie, ktorí chceli ako reportér a kameraman nakrútiť o Fajádovi a obchodovaní so zbraňami platenú reportáž na vlastnú päsť, avšak nie pre predmetnú televíziu.

Sobotňajšie informácie českých médií hovorili o tom, že Fajád a ďalší dvaja muži z Pobrežia Slonoviny by mali putovať do USA, pretože sa pokúsili predať zbrane a kokaín americkým agentom predstierajúcim členstvo v Revolučných ozbrojených silách Kolumbie (FARC), povstaleckej organizácii, ktorá už istý čas rokuje o zložení zbraní s kolumbijskou vládou.

Mestský súd v Prahe súhlasil v apríli s vydaním trojice do Spojených štátov, avšak odvolací Vrchný súd v Prahe na sklonku mája toto rozhodnutie zrušil, takže mestský súd bude v kauze rozhodovať opätovne a proti rozhodnutiu bude opäť možný opravný prostriedok, uviedol v sobotu námestník ministra spravodlivosti ČR Petr Jägr. Oficiálne potvrdenie extradície zo strany ministra spravodlivosti ČR bude tak možné až po tom, ako rozhodnutie justície bude právoplatné.

Fajádovi blízki protestovali v marci proti jeho vydaniu do USA tak pred českou, ako aj americkou ambasádou v Bejrúte. O Fajádovi sa medzičasom v českých médiách objavili informácie, že ide o Libanončana, avšak ukrajinského občana, ktorý je bratom taktiež nezvestného taxikára-vodiča opusteného motorového vozidla, ktorý pracoval pre skupinu nezvestných Čechov. Pôvodné informácie hovorili iba tom, že pochádzajú z rovnakej obce.

O dvoch jeho komplicoch píše Blesk ako o Faouzim Jaberovi a Chálidovi Marabihovi, ktorí by mali pochádzať podľa iných českých zdrojov z Pobrežia Slonoviny.České ministerstvo zahraničných vecí už v sobotu deklarovalo, že sa s ohľadom na prebiehajúce vyšetrovanie a pátranie po nezvestných nemieni vyjadrovať k žiadnym špekuláciám. Krízový štáb rezortu diplomacie v Prahe nadviaže na sobotňajšie rokovanie v utorok.

Ďalšie šokujúce fakty v
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: KauzaLibanon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu