Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zvrat v libanonskej kauze: Taxikár je bratom muža, ktorý vraj spolupracoval s teroristami!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Vodič taxi, z ktorého zmizlo päť Čechov na východe Libanonu, je bratom muža zadržaného minulý rok v Prahe pre podozrenie zo spolupráce s teroristami. Oznámila to v Bejrúte rozhlasová stanica Voice od Lebanon.

Skutočnosť, že Alí Fajád, jeden z trojice Libanončanov zadržaných v Prahe a čakajúcich na vydanie do USA, je bratom taxikára Saíba Munira Taania, podľa libanonského rozhlasu potvrdili členovia jeho rodiny. České ninisterstvo zahraničia sa odmieta k správam z médií vyjadrovať.

Päťdesiatročný Taan šoféroval automobil, z ktorého pätica Čechov v údolí Bika na východe Libanonu zmizla. V aute našla polícia v sobotu opustenú batožinu s ich peniazmi a videokamerami. Z vozidla zmizol aj vodič. Podľa správy libanonskej agentúry Čechov očividne uniesli neznámi ozbrojenci v snahe zorganizovať výmenu za Fajáda. Doteraz bolo faktom, že Taan s Fajadom spája len fakt, že pochádzajú z rovnakej dediny.

Súvislosť libanonského incidentu s Fajádom zadržiavaným v Prahe naznačuje aj dnešná správa, podľa ktorej jeden z unesených Čechov bol v pražskom procese s Fajádom tlmočníkom a druhý zrejme obhajcom. 

Komunikáciu o prípade v Česku si vyhradilo ministerstvo zahraničia. Hovorkyňa úradu Michaela Lagronová napísala, že "žiadne špekulácie, ktoré sa objavujú v médiách, nebude ministerstvo s ohľadom na pátraciu akciu komentovať, pokiaľ nastane v prípade akýkoľvek vývoj, potom o ňom bude informovať". O situácii bude opäť rokovať krízový štáb ministerstva, ktorý sa podľa hovorkyne zíde v utorok ráno. "Zatiaľ nás ministerstvo zahraničia nekontaktovalo, nemáme žiadnu oficiálnu správu," povedal minister spravodlivosti Robert Pelikán.

Prípadom sa zaoberajú české tajné služby. Hovorca Bezpečnostnej informačnej služby Jan Šubert povedal, že vzhľadom na vyhradenú komunikáciu s ministerstvom nemožno viac oznamovať. Podľa informácií z prostredia bezpečnostných zložiek sa pracuje s niekoľkými verziami. Ich spoločným menovateľom je možnosť, že únos skutočne súvisí s Fajádom a jeho zadržaním v Česku.

Agentúra NNA uviedla, že libanonská armáda prehľadáva miestne hotely a zriadila v údolí Bika kontrolné posty v snahe nájsť unesené osoby. Zatiaľ nie sú správy, že by pátranie bolo úspešné. Spojené štáty vinia Alího Fajáda a jeho dvoch druhov Faouzi Jabera a Chálida Marabího z toho, že chceli predať zbrane a kokaín americkým agentom, ktorí predstierali, že sú členmi kolumbijskej teroristickej organizácie FARC. Trojica vinu aj svoje vydanie odmieta, v USA im hrozí až doživotie.

Tento rok v júni však pražský najvyšší súd zrušil rozhodnutie o prípustnosti ich vydania do USA s odôvodnením, že Spojené štáty nedali dostatočné záruky ohľadom toho, že muži nebudú vo väzení podrobení neľudskému zaobchádzaniu. Mestský súd v Prahe si tak bude musieť od USA vyžiadať upresnenie. Jaber s Marabím pochádzajú z Pobrežia Slonoviny, Fajád je Libanončan s ukrajinským občianstvom. Konečný súhlas s extradíciou mužov musí vysloviť český minister spravodlivosti.

Zvrat v libanonskej kauze:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Viac o téme: Libanon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu