Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Utajený život narkobaróna Guzmána, ktorý utiekol z basy: Hosťom bral mobily a platil ich účty

Joaquín Guzmán prezývaný Zobraziť galériu (7)
Joaquín Guzmán prezývaný "El Chapo" (Zdroj: SITA)

MEXIKO - Mexický drogový boss Joaquín Guzmán má aj na úteku svoj štýl. Nevadilo mu, že po ňom išli húfy policajtov, pretože ani tí mu nezabránili v jeho vášni. Kvôli obľúbenému jedlo vyliezol z hôr, aby sa objavil na verejnosti v reštaurácii. Keď do nej prišiel, začalo sa nevídané divadlo, ktoré sa opakovalo vždy po jeho príchode.

Jeden z najznámejších mexických drogových bossov Joaquín Guzmán, prezývaný Krpec, bol jeden z vodcov obávaného drogového kartelu Sinaloa a jedného z najvplyvnejších zločincov Mexika. "El Chapo" figuroval na zozname najhľadanejších zločincov amerického Národného úradu pre kontrolu obchodu s drogami (DEA) a v USA čelí početným obvineniam súvisiacim s drogovou trestnou činnosťou.

Zhabal telefóny a zaplatil hosťom účty

Aj keď bol obávaný mafián na úteku, svoje obľúbené reštaurácie nezanedbával. Okrem toho bol majster v úteku pred políciou, napísal o ňom časopis New Yorker ešte pred rokom. Mafián však nechcel dožiť život ako utečenec v horách. "V mexickom drogovom prostredí sa hovorí, že je lepšie prežiť jeden veľmi dobrý rok ako desať zlých." Preto sa zrejme aj za cenu veľkého rizika, že bude odhalený na verejnosti, odhodlal chodiť do obľúbených reštaurácií.

Guzmána vedú policajti v putách
Zobraziť galériu (7)
Guzmána vedú policajti v putách  (Zdroj: SITA)

Vždy keď prišiel do reštaurácie, nasledoval rovnaký postup ako vždy. "Hostia boli prekvapení tímom ozbrojených mužov, ktorí im slušne zobrali telefóny so sľubom, že im budú vrátené večer. Chapo a jeho gang sa potom pustili do kreviet a steakov. Potom sa všetkým hosťom poďakovali za trpezlivosť, vrátili im telefóny, zaplatili im účty a odišli."

Prešibaný narcis miloval luxus

Organizoval návštevy prostitútok spolu s večierkami plnými alkoholu a luxusného jedla. Keď bol v rukách polície, úrady ho dali posúdť psychológovi. Správa o jeho osobnosti obsahovala nasledujúce vlastnosti - Egocentrik, narcis, prešibaný, vytrvalý, húževnatý, starostlivý či tajnostkársky.

Cez tento tunel utiekol
Zobraziť galériu (7)
Cez tento tunel utiekol  (Zdroj: SITA)

Viagru jedol ako cukríky

Jeho obľúbený telefón bol vraj Blackberry. Používal satelitné spojenie, pretože s tým majú aj americké úrady problém. Aj keď bol trikrát ženatý, nevyhýbal sa spoločnosti mileniek a taktiež obľuboval platenú spoločnosť. Jeden z blízkych zdrojov dokonca priznal, že Guzmán "jedol viagru ako cukríky.". Z jeho zachytených mailov je zrejmé, že manažoval aj záujmy svojich manželiek, bývalých žien či mileniek.

Cez tento tunel utiekol
Zobraziť galériu (7)
Cez tento tunel utiekol  (Zdroj: SITA)

Utiekol cez sprchy

Utiekol v sobotu z prísne stráženého väzenia cez 1,5 kilometra dlhý tunel, ktorý viedol zo sprchovacieho priestoru jeho cely na stavenisko. Podľa Rubida videli 60-ročného Guzmána naposledy krátko pred 20.00 h miestneho času (dnes o 03.00 h SELČ), keď dostal lieky. Stráž až počas rutinných kontrol zistila, že nie je vo svojej cele vo väznici Antiplano, ktorá sa nachádza 90 kilometrov západne od metropoly Mexika.

Pomáhali mu zamestnanci väznice

Len takto sa dá vysvetliť jeho útek z prísne stráženého väzenia El Altiplano. Z tohto dôvodu bol odvolaný jeho riaditeľ, povedal v pondelok mexický minister vnútra Miguel Ángel Osorio Chong.
Mexická polícia a ozbrojené sily po Guzmánovi naďalej pátrajú.

Drogový boss Guzmán unikol
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Odmena 60 miliónov pesos

Prostredníctvom policajnej organizácie Interpol vyhlásili po ňom medzinárodné pátranie. Za informácie vedúce k jeho dolapeniu vypísala generálna prokuratúra odmenu vo výške 60 miliónov pesos (približne 3,4 milióna eur).

Utajený život narkobaróna Guzmána,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Pretiahol sa cez pol metrovú dieru

Mexická polícia okamžite spustila pátraciu akciu v okolí väznice a rozostavila hliadky na priľahlých cestách. Na letisku v meste Toluca, ktoré sa nachádza neďaleko väznice, zrušili až do odvolania všetky lety. Guzmán sa najprv pretiahol cez dieru v stene s priemerom 50 centimetrov a dĺžkou 1,5 metra, uviedol ďalej Rubido. Tá viedla k menšiemu desaťmetrovému tunelu, ktorý bol spojený s iným tunelom s priemerom 1,7 metra a dĺžkou 1,5 kilometra. Ním sa dostal do budovy ležiacej juhozápadne od väznice, známej ako Santa Juanita. Všetky tunely mali osvetlenie a vetranie.

Útek zorganizovali aj dozorcovia väzenskej stráže
Zobraziť galériu (7)
Útek zorganizovali aj dozorcovia väzenskej stráže  (Zdroj: SITA)

Už raz utiekol

Guzmána prvý raz zatkli v roku 1993 v Guatemale. Po vydaní do Mexika ho za vraždu a pašovanie drog odsúdili na 20 rokov väzenia. Trest si aj vtedy odpykával vo väzení s najvyšším stupňom stráženia v západomexickom štáte Jalisco. V roku 2001 sa mu s pomocou dozorcov podarilo ujsť.

Viac o téme: ReštauráciaJoaquín GuzmánDrogový boss
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu