Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Prvý prípad záškrtu dopadol tragicky: Chlapec (†6) zomrel, obviňujú antivakcinačné hnutia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

OLOT - Rodičia španielskeho chlapca, ktorý sa nakazil záškrtom, prežívajú tragické chvíle. Pokus o záchranu dieťaťa zlyhal aj napriek intenzívnej starostlivosti lekárov. Smrteľné choroby, ktoré vďaka vakcinácii vymizli, sa do Európy opäť vracajú.

Šesťročný chlapček, o ktorého zdravotnom stave sme na Topkách písali už začiatkom júna, chorobe podľahol. Záškrtom sa nakazil ako prvý človek od roku 1986, keď Španieli vďaka celoplošnému očkovaniu chorobu vyhubili. Obaja chlapcovi rodičia sa podľa portálu Thespainreport.com cítia veľmi previnilo. Vyhlásili, že boli podvedení antivakcinačným hnutím. Podľa NY City News chlapcovi zlyhávali životne dôležité orgány, dokonca musel byť v kóme napojený na umelú obličku.

FOTO Sfanatizovaní rodičia spôsobili smrť svojmu bábätku (†1,5): Verili bludom na nete!

Chlapec bol umiestnený na jednotke intenzívnej starostlivosti v katalánskej nemocnici už od 8. júna 2015. Hoci sa jeho stav neskôr javil byť stabilizovaný, nastali nové komplikácie. Počas obdobia chlapcovej hospitalizácie odborníci zistili baktérie záškrtu ešte u ôsmich ďalších chlapcových spolužiakov. Tí však boli, našťastie, zaočkovaní a choroba sa u nich nevyvinula.

Najbezpečnejšia vakcína na trhu

Nielen Španielsko bojuje s rozšírením populárnych antivakcinačných hnutí a nárastom nezaočkovaných detí. Pred objavením vakcín bol záškrt v Európe veľmi vážnou epidémiou, na ktorú už ľudia zabudli. Pravdou však je, že nákaza môže viesť k poškodeniu srdca, obličiek, či k opuchu lymfatických žliaz a následnému uduseniu.

Ako uvádza Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), vakcína proti záškrtu patrí medzi najbezpečnejšie na svete. Navyše, v jej prospech hovorí aj fakt, ako dramaticky znížila mieru úmrtnosti na toto smrteľné ochorenie, keď proti nej zaočkovaní ľudia získali imunitu, uvádza Iflscience.com

Viac o téme: OčkovanieZáškrt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu