Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slováci podľa SNS znášajú dôsledky solidarity s Gréckom, ale zodpovednosť majú iní

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenská národná strana (SNS) odmieta, aby zodpovednosť za zlé rozhodnutia iných národných politikov, európskych politikov a predstaviteľov európskych a nadnárodných inštitúcií niesli občania Slovenska a ďalších krajín Európskej únie (EÚ).

"Slováci budú musieť v rámci solidarity znášať dôsledky za situáciu v Grécku, pritom zodpovednosť za tento stav leží na pleciach iných," vyhlásil predseda SNS Andrej Danko. 

Grécka kríza sa podľa neho začala ešte pred vstupom Slovenska do EÚ. "Banky silných členských štátov požičiavali peniaze Grécku bez toho, aby boli kryté výkonom tamojšej ekonomiky. Ratingové agentúry umelo navyšovali ragingy tejto krajiny, možno len podľa politických a nie ekonomických kritérií, a grécki predstavitelia zavádzali nepravdivými informáciami," upozorňuje.

"Takto nezodpovedne sa nalievali peniaze do krajiny, hoci bolo jasné na oboch stranách, že Gréci žijú nad pomery a nebudú mať na splatenie dlhu," dodáva Danko. Dnes sa podľa neho na pôde Bruselu hľadajú len také opatrenia, ktoré by veriteľom vrátili peniaze.

"Pritom zodpovednosť by mali v prvom rade niesť bankové domy či ratingové agentúry, ktoré zavádzali verejnosť o výhodnosti pôžičiek Grécku. Ale tie chcú znášanie následkov zvaliť na tých najslabších, občanov. Ale ani dôchodcovia, ani matky a deti, ani robotníci nezapríčinili stav, že Grécko sa nachádza pred bankrotom," vyhlásil predseda SNS. 

Opäť sa podľa neho ukázal "dvojaký meter európskych inštitúcií". Keď malo Slovensko koncom 90. rokov problémy ohľadom fungovania bankového sektora a ekonomiky, žiadali sa podľa Danka reformy iba od nás. "Na úkor zmrazených dôchodkov a miezd, uťahovania opaskov väčšiny ľudí sa oddlžoval bankový sektor a prijímali opatrenia na ozdravenie hospodárstva. SR sa to podarilo vo vlastnej réžii. Dnes má pomáhať krajine, opäť len na úkor svojich občanov, kde boli v prvom rade nezodpovední národní politici a rovnako aj európske inštitúcie," tvrdí Danko. 

Dodáva, že SNS vyzýva vládu, aby v rámci možnosti presadzovala v Bruseli také riešenia, ktoré by v prvom rade vyvodzovali zodpovednosť od tých, ktorí zlé rozhodnutia prijali. "Tieto kroky by sa mali koordinovať v rámci štátov Vyšehradskej štvorky, ktoré vstúpili do EÚ v r. 2004, respektíve s tými členmi, o ktorých sa únia rozšírila po roku 2004. Nenesú totiž zodpovednosť za to, že ešte predtým západné banky nalievali do Grécka peniaze a za to, že grécke problémy začali klíčiť ešte predtým," vyhlásil Danko.

"Spoločne by sme mali tiež žiadať nastavenie pravidiel tak, aby zodpovednosť v budúcnosti niesli tí, ktorí rozhodli a nie my všetci. Grécko totiž nemusí byť poslednou problematickou krajinou," uzatvára.

Viac o téme: GréckoSNSAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu