Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Koniec strachu z pohlavných chorôb: Táto pomôcka prezradí o vašom partnerovi všetko!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN – Trojica britských tínedžerov vymyslela kondóm, ktorý by mal meniť farby pri kontakte so sexuálne prenosnými ochoreniami. Štrnásťročný Daanyaal Ali, 13-ročný Muaz Nawaz a 14-ročný Chirag Shah z londýnskej Akadémie Isaaca Newtona si za svoj nápad, i keď je zatiaľ len v štádiu konceptu, vyslúžili cenu TeenTech v kategórii zdravotnej starostlivosti.

Cieľom ocenení, ktoré rozdali v utorok v Londýne, je zvýšiť záujem mladých o prácu v oblasti vedy, medicíny alebo technológií.

Kondóm by mal podľa trojice chlapcov reagovať na baktérie alebo vírusy spôsobujúce ochorenia a v prípade prítomnosti nejakej pohlavnej choroby zmeniť farbu, napríklad na zelenú v prípade chlamýdií, žltú pri herpese, fialovú pri genitálnych bradaviciach či modrú v prípade syfilisu. “Chceli sme vytvoriť niečo, čo by upozornilo na prítomnosť sexuálne prenosných ochorení bezpečnejšie ako kedykoľvek predtým, aby mohli ľudia zareagovať okamžite v súkromí svojich domovov bez často nepríjemných procedúr u lekára. Chceli sme im zabezpečiť pokoj a zároveň im dať možnosť správať sa ešte zodpovednejšie ako dosiaľ," vyjadril sa Daanyaal Ali na adresu kondómu, ktorý nazvali S.T.EYE. Už ich pritom údajne oslovil výrobca kondómov s cieľom vynález vylepšiť a dostať ho na trh. 

Podľa Marka Lawtona z Royal Liverpool Hospital technológia zmeny farby v prítomnosti antigénov funguje a v súčasnosti sa využíva napríklad v domácich testoch na HIV, no zvyčajne si tento proces vyžaduje použitie ďalších chemikálií. "V prípade kondómov by ste, samozrejme, museli zabezpečiť, aby tieto látky neboli škodlivé, toxické či nespôsobovali podráždenie," upozornil v rozhovore pre BBC s tým, že i keď je podľa neho výroba takéhoto kondómu možná, nie je si celkom istý, či v súčasnosti disponujú všetkým, čo by k tomu potrebovali. Tvorcov konceptu pochválil, že si nebezpečenstvo sexuálne prenosných ochorení uvedomujú a majú snahu problém redukovať, zároveň sa však zamyslel, či by niečo také ľudí v strachu z odhalenia choroby naopak neviedlo k vyhýbaniu sa kondómom. 

Viac o téme: SexKondóm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu