Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Carnajevovi ospravedlnenie nepomohlo, verdikt znel jasne: Trest smrti!

Kresba Džochara počas vyhlásenia verdiktu Zobraziť galériu (5)
Kresba Džochara počas vyhlásenia verdiktu (Zdroj: SITA)

BOSTON – Džochar Carnajev sa dnes ospravedlnil za bombový útok na bostonský maratón v roku 2013. Jeho slová zazneli krátkom predtým, ako bostonský sudca oficiálne potvrdil rozsudok smrti, ktorý Carnajevovi vymerala súdna porota. Ospravedlnenie sa odsúdeného atentátnika z bostonského maratónu Džochara Carnajeva svojim obetiam, ktoré padlo v stredu počas formálneho vynesenia rozsudku, nebude mať vplyv na jeho trest smrti.

"Ospravedlňujem sa za životy, ktoré som vzal, za utrpenie, ktoré som vám spôsobil, za ujmu, ktorú som spôsobil, nenahraditeľný ujmu," povedal 21-ročný mladík čečenského pôvodu. Bolo to po prvý raz, čo Džochar Carnajev prehovoril pred súdom, uviedla agentúra Reuters.

Kresba Džochara počas vyhlásenia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Členovia súdnej poroty vymerali trest smrti Carnajevovi už 15. mája. Porota ho v apríli uznala za vinného vo všetkých 30 bodoch obžaloby. Za 17 z nich bol trest smrti. Na poprave sa musela zhodnúť jednomyseľne v jednom z týchto 17 bodov, inak by Carnajev automaticky dostal doživotie.

Erika Brannock (vľavo) a Rebekah Gregory útok prežili
Zobraziť galériu (5)
Erika Brannock (vľavo) a Rebekah Gregory útok prežili  (Zdroj: SITA)

Pri atentáte na bostonský maratón zahynuli 15. apríla 2013 traja ľudia a 264 utrpelo zranenia. Carnajevovi právnici tvrdili, že na spáchanie útoku ho nahovoril jeho zradikalizovaný starší brat Tamerlan. Ten zahynul pri policajnej prestrelke tri dni po útoku.

Prosím Alaha, aby bol milosrdný ku mne i mojim obetiam 

Sudca George O'Toole formálne rozhodol o Carnajevovej poprave smrtiacou injekciou. "Kedykoľvek sa vaše meno spomenie, bude spájané so zlom, ktoré ste vykonali," uviedol O'Toole, ktorého v noci nadnes citovala agentúra DPA. Carnajev sa predtým ospravedlnil obetiam útoku, ktorý v roku 2013 spáchal spolu so svojím bratom Tamerlanom, pričom išlo o vôbec prvý prípad počas procesu, keď tento atentátnik prehovoril pred súdom.

Sudca George O'Toole odsúdil Carnajeva na trest smrti
Zobraziť galériu (5)
Sudca George O'Toole odsúdil Carnajeva na trest smrti  (Zdroj: SITA)

"Modlím sa k Alahovi, aby bol milosrdný ku všetkým, ktorých postihol tento bombový útok, ako aj k ich rodinám. Modlím sa za vaše uzdravenie. Prosím Alaha, aby sa zmiloval aj nadomnou, mojím bratom a príbuznými," vyriekol Carnajev. Mladík čečenského pôvodu, ktorý sa priznal k spáchaniu tohto teroristického činu, zároveň uviedol, že bezprostredne po útoku si zistil mená a podobizne svojich obetí a počas procesu pokračoval v pátraní po ďalších detailoch.

Tím obhajcov Džochara Carnajeva:  David Bruck (druhý zľava), Judy Clarke (v strede) a Timothy Watkins (vpravo)
Zobraziť galériu (5)
Tím obhajcov Džochara Carnajeva: David Bruck (druhý zľava), Judy Clarke (v strede) a Timothy Watkins (vpravo)  (Zdroj: SITA)

Džochara Carnajeva odsúdili v máji na trest smrti za odpálenie podomácky zostrojenej nálože na bostonskom maratóne 15. apríla 2013. Incident si vyžiadal troch mŕtvych a vyše 260 zranených. Jeho brata Tamerlana zastrelili o niekoľko dní nato počas policajného pátrania po páchateľoch. Džochar Carnajev bol usvedčený aj z účasti na zabití policajta počas predmetnej akcie.

Viac o téme: Trest smrtiBostonDžochar Carnajev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu