Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Na východe Ukrajiny zúria nové boje: Zahynulo najmenej šesť ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV – Pri novom násilí na východe Ukrajiny zahynulo podľa strán konfliktu najmenej šesť ľudí a ďalších desať utrpelo zranenia. Vládne jednotky a proruskí separatisti sa dnes opätovne vzájomne obvinili, že napriek dohode o prímerí dosiahnutej vo februári používajú ťažké zbrane, píše agentúra DPA.

V priebehu posledných 48 hodín prišli o život dvaja vojaci ukrajinskej armády a dvaja povstalci, oznámili armáda a zástupcovia separatistov. Na území Doneckej a Luhanskej oblasti, kontrolovanom separatistami, boli tiež podľa správ zabití dvaja civilisti a zranení ďalší štyria.

Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) potvrdili prestrelky, ku ktorým dochádzalo najmä v okolí zničeného letiska v Donecku, ako aj pri obci Šyrokyne neďaleko Mariupola pri Azovskom mori.

Hovorca armády Andrij Lysenko dnes novinárom povedal, že ozbrojené incidenty výrazne eskalovali najmä okolo Mariupola, kde sa zintenzívnilo ostreľovanie pozícií vládnych síl. K väčšine porušení prímerie zo strany vzbúrencov však došlo západne od Donecka. "Aktívne tam operujú ostreľovači a tiež nelegálne ozbrojené skupiny používajúce delostrelectvo zakázané podľa dohôd z Minska," citovala ho agentúra Reuters.

Na východe Ukrajiny zúria
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: UkrajinaDoneckAndrij Lysenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu