Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Takýto rozhovor s Putinom ste ešte nevideli: Najlepšie prišlo nakoniec!

Vladimir Putin prekvapuje neustále.
Vladimir Putin prekvapuje neustále. (Zdroj: SITA)

RÍM - Neobvykle otvorený Putin. Ruský prezident poskytol, podľa mnohých politických komentátorov, veľmi zaujímavý rozhovor pre talianske noviny. Na háklivé témy sa vyjadril veľmi otvorene, pričom stále trvá na svojom. Najlepšie však prišlo na koniec.

Takýto rozhovor s Putinom ste ešte nevideli. Ruský prezident poskytol talianskym novinám Corriere della Sera naozaj zaujímavý rozhovor. Preukázal v ňom, slušne povedané, veľkú dávku sebavedomia. Šéfovi novín Lucianovi Fontanovi okrem iného povedal, že "je v záujme talianskeho ľudu udržovať dobré vzťahy s Ruskom".

Odmietol akúkoľvek vinu v ukrajinskom konflikte a povedal, že zhoršenie vzťahov so Západom nie je vina Ruska. "Nebol som to ja, kto uvalil sankcie na obchod a ekonomiku. Naopak, my sme cieľom a musíme na to odpovedať obrannými opatreniami."

Čo znamená byť opozičný politik v Rusku? Pýta sa novinár Putina kvôli vražde výraznej tváre Borisa Nemcova. "Myslím, že keby mali niečo rozumné, boli by v televízii častejšie," povedal arogantne Putin.

A na záver to najlepšie. Luciano Fontana sa pýta: "Posledná otázka. Čo vo svojom živote najviac ľutujete? Čo považujete za chybu, ktorú by ste už nikdy nechceli zopakovať?"

Vladimir Putin: "Budem k vám úplne otvorený. Na nič podobné si nespomínam. Vďaka Božej milosti nemám vo svojom živote čo ľutovať."

Celý rozhovor nájdete na webe talianskych novín po anglicky.

Putin perlil aj včera

Rusko včera oslavovalo štátny sviatok, Deň Ruska, pripomínajúci prijatie deklarácie zvrchovanosti pred 25 rokmi, kedy sa začínal rozpadať Sovietsky zväz; deklarácia hlásala nadradenosť ruských zákonov nad sovietskymi. Terajší ruský prezident Vladimir Putin, ktorý svojho času označil zánik Sovietskeho zväzu za najväčšiu geopolitickú tragédiu 20. storočia, včera udeľoval štátne ceny aj vyzdvihoval ruskej vlastenectvo, vďaka ktorému sa podľa neho nikdy nikomu nepodarí Rusko prerobiť. Počas osláv moskovská polícia zatkla Putinovu oponentku z punkovej skupiny Pussy Riot, ktorá protestovala proti pomerom tým, že vo väzenskej uniforme šila ruskú vlajku.
 
"Rusko nielenže prekonalo najťažšie skúšky so cťou, nielenže za obyčajné štvrťstoročie uskutočnilo úspešný prielom v demokracii a trhovej ekonomike, ale dokázalo sa posilniť ako moderná, otvorená a samostatná krajina," povedal Putin. Ideály vlastenectva sú podľa neho medzi Rusmi natoľko silné, že "nikomu sa nikdy nepodarilo a nepodarí Rusko prekódovať a prerobiť na svoj obraz"Ruské úspechy ocenil v blahoprajnom telegrame Putinovi aj severokórejský vodca Kim Čong-un.
 
V Moskve sa sviatok slávil na dvoch stovkách miest, okrem iného sa v parkoch odohrávali bezplatné koncerty, športové súťaže či premietanie vlasteneckých filmov. Na niekdajšom výstavisku úspechov sovietskeho hospodárstva bola zriadená mestská pláž s bazénmi, ihriskom i tanečným parketom. Zabezpečiť pekné počasie v metropole mali za úlohu aj vojenské lietadlá, pripravené od skorého rána rozohnať prípadná oblaky. Podobné zásahy sa usporadúvajú ešte počas májovej prehliadky a tiež na Deň mesta, pripadajúci na prvú sobotu v septembri.
 
V Moskve dnes zatkli bývalú členku punkovej skupiny Pussy Riot Nadeždu Tollokonnikovovú, ktorá si odpykala takmer dva roky za mrežami za škandalózny protest proti Putinovi v najväčšom pravoslávnom chráme. Podľa spravodajského serveru BBC ju zatkli počas predstavenia k včerajšiemu sviatku: punkerka sa spolu s ešte jednou aktivistkou prezliekla do väzenských šiat a šila ruskú vlajku na Blatnom námestí, kde pred tromi rokmi policajti bili demonštrantov, ktorí protestovali proti Putinovmu návratu do Kremľa.
 
"Vyžehlila som si a obliekla uniformu, ktorú som nosila počas svojho väznenia v nápravnom zariadení v Mordvianska. Ale nedošili sme (vlajku). Schmatli nás za ruky a za nohy a vhodili do Antona, kde teraz sedíme," oznámila Tolokonnikovová po policajnom zákroku.
 
Akokoľvek sa včerajší sviatok oslavoval pracovným voľnom už od roku 1992 a od roku 2002 pod terajším názvom Deň Ruska, podľa prieskumu štátnej agentúry VCIOM tri štvrtiny Rusov netuší, čo oslavuje. Iba osem percent opýtaných uviedlo, že ide o výročie prijatia deklarácie nezávislosti Ruska, ďalšie štyri percentá správne tipli vyhlásenie štátnej zvrchovanosti. Ďalších 11 percent síce vedelo, čo sa stalo, ale uviedlo, že išlo o tragickú udalosť, znamenajúcu začiatok konca ZSSR.
Viac o téme: RozhovorPutinBohCorierre de la Serra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu