Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Spisovateľ predpovedal Putinov vzostup: Teraz vyriekol proroctvo, čo sa stane s Ruskom!

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský spisovateľ Vladimir Vojnovič, ktorý ešte za sovietskeho vodcu Michaila Gorbačova predpovedal éru Vladimira Putina, očakáva, že "terajšia reakčná politika skončí úplným fiaskom a vznikne nevyhnutnosť novej 'perestrojky'", ktorá ponúkne novú príležitosť na zblíženie Ruska so Západom.

Takýto rozhovor s Putinom ste ešte nevideli: Najlepšie prišlo nakoniec!

"Nastane obdobie nepokojov, ktoré, čo je celkom možné, skončí rozpadom Ruska," povedal americkému serveru The Daily Beast spisovateľ, ktorý je Čechom a Slovákom známy románom Život a neobyčajné dobrodružstvá vojaka Ivana Čonkina, sfilmovaným Jiřím Menzlom.

Pre obdobie chaosu použil Vojnovič výraz "smuta", ktorý býva v ruských učebniciach dejepisu vyhradený pre obdobie zmätkov a samozvancov medzi vymretím prvej cárskej dynastie Rurikovcov a nástupom Romanovcov na cársky trón po zmasakrovaní a vyhnaní poľských uzurpátorov z Kremľa.

Vojnovič v polovici 80. rokov minulého storočia v románe Moskva 2042 predpovedal, že k moci sa dostane bývalý agent komunistickej tajnej polície KGB, slúžiaci v Nemecku.

Toto proroctvo sa naplnilo už na prelome rokov 1999 a 2000, kedy prvý ruský prezident Boris Jeľcin odovzdal moc do rúk Putina, ktorý svojho času ako dôstojník KGB slúžil v Drážďanoch vo východnom Nemecku.

Podľa Vojnovića nešlo o žiadne veštenie, ale o vyvodenie logických záverov z pozorovania života v Sovietskom zväze na sklonku komunizmu, vrátane rastúceho vplyvu KGB a pravoslávnej cirkvi. Hlavne ale sovietsky režim natoľko ohlúpol, že sa dostal do úplne bezvýchodiskovej situácie.

"V jednom som sa pomýlil: predpovedal som, že Putin bude nútený odísť, avšak zostal. Celkovo ale znovu - tentokrát nie počas 70 rokov, ale počas veľmi krátkej doby - prezident a Duma dospeli do stavu takej blbosti, že neustále robia kroky, ktoré sú nielen nezmyselné, ale aj škodlivé, a to aj pre samotné Rusko," poznamenal.

Anexia Krymu podľa neho uškodila viac Rusku než Ukrajine, pretože sa zbavila regiónu vyžadujúceho obrovské dotácie a teraz s ňou súcití celý svet, zatiaľ čo Rusko si odhryzlo väčšie sústo, než je schopné stráviť. A Donbas na východe Ukrajiny sa zmenil v "žumpu, ktorá odčerpáva sily ako Ukrajine, tak Rusku".

Literát je presvedčený, že v ruských dejinách funguje efekt kyvadla, ktoré Gorbačov a Jeľcin vychýlili na jednu stranu, zatiaľ čo Putin na opačnú. A to tak ďaleko, že pohyb v opačnom smere je nevyhnutný.

Pádu režimu, ktorý podľa spisovateľa možno uskutoční niektorý z Putinových obľúbencov, vraj nezabráni ani rekordná popularita prezidenta u 86 percent Rusov. "Láska davov je prelietavá a praskne ako mydlová bublina, a to veľmi skoro," predpovedal.

Väčšina západných analytikov podľa 82-ročného literáta Rusko podceňuje a nie je schopná si ani predstaviť, že by sa krajina mohla zmeniť. Ale Vojnovič nepochybuje, že jeho krajania sa za priaznivých podmienok dokážu zmeniť podobne, ako sa po vojne zmenili Japonci. "Dnes stojíme na pokraji krajne nejasnej situácie. Buď všetko skončí katastrofou, alebo sa k moci dostanú (lepší) ľudia," poznamenal.

Vojnovič vlani označil konflikt na východe Ukrajiny za "oneskorenú občiansku vojnu" a "sovietsko-komunistický revanš" za pokojný rozpad Sovietskeho zväzu. Tvrdil tiež, že už nie je možné spoliehať sa na zdravý rozum Putina, jedine na jeho strach.

Spisovateľ predpovedal Putinov vzostup:
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVladimir Vojnovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu