Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Tri metre delili svet od najväčšieho vojenského konfliktu: Stret stíhačiek v Čiernom mori

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: androidportal.zoznam.sk)

BRATISLAVA - Iba o tri metre! Ruská stíhačka sa takmer zrazila s pozorovacím americkým lietadlom. Incident sa odohral v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Čiernym morom, upozornila na to CNN. Tento raz chýbalo naozaj málo a mohlo dôjsť k tragédii s medzinárodnými následkami.

Tesný prelet sa odohral 30. mája. Podľa CNN, ktorej to potvrdili viacerí americkí predstavitelia, letelo ruské lietadlo v rovnakej výške ako americký stroj. Potom sa malo dostať za neho a neskôr vzdialiť. Toto sa stalo v rovnaký deň, kedy ruský Suchoj Su-24 preletel nad americkým torpédoborcom USS Ross v Čiernom mori.

Lietadlá sa míňali vo vysokej rýchlosti a rozdiel troch metrov je naozaj iba o chlp. Americké lietadlo nerobilo uhýbacie manévre a nevedno, či diplomacia Spojených štátov chystá protest, uvádza CNN.

Pred pár týždňami sa udial podobný incident medzi americkým a ruským lietadlom. Americký RC-135U prevádzal bežný let v medzinárodnom vzdušnom priestore, keď hsa dostal do stretu s ruským SU-27. Podľa Američanov ruská stíhačka predviedla "nebezpečné a neprofesionálne" manévre.

Provokatívne a agresívne

Ďalší a vyššie spomenutí incident sa stal iba pred pár dňami. Ruská armáda minulú sobotu vyslala dva svoje stroje do priestoru nad Čiernym morom, kde sa podľa Rusov agresívne správala americká bojová loď. Podľa tvrdení zdroja z ruských ozbrojených zložiek na pričlenenom polostrove Krym vyštartovali stíhačky Su-24 proti americkému torpédoborcu USS Ross.

Ten sa údajne pohyboval na hranici ruských vôd a smeroval do nich. Podľa zdroja išlo zo strany posádky o "provokatívne a agresívne" správanie, čo znepokojilo krymskú čiernomorskú flotilu. Stíhačkami tak chceli Američanov ukázať "pripravenosť tvrdo zabrániť porušeniu hraníc a brániť záujmy krajiny".

Vedenie americkej armády reagovalo tvrdením, že loď bola "po celý čas plne v medzinárodných vodách, kde robila bežné operácie". Podľa ruských médií sa torpédoborec po zásahu stíhačiek otočil a vrátil do neutrálnych vôd. Zdroj z Krymu taktiež podotkol, že "Američania zjavne nezabudli" na incident z apríla 2014, keď ruské lietadlo "prakticky spôsobilo výpadok celej elektroniky" na torpédoborci USS Donald Cook.

Viac o téme: StíhačkaRuskoUSAPobaltie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu