Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Druhý najhorší teroristický útok na lietadlo: O život prišlo 329 ľudí, vina zostáva nepotrestaná!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

PRAHA/BRATISLAVA - V súvislosti s atentátmi a lietadlami nám okamžite napadne 11. september a pád Svetového obchodného centra. Nebol to však jediný zločinecký pokus, ktorý vošiel do dejín. Existuje ich oveľa viac. Ako napríklad tragédia Boeingu 747 spoločnosti Air India, ktorý sa pred 30 rokmi 23. júna zrútil v írskych vodách do Atlantiku.

Toto sú TOP 3 najšialenejšie konšpiračné teórie súčasnosti: Týmto bludom ľudia naozaj veria!

Lietadlo Boeing 747 indických aerolínií smerovalo ako let číslo 182 23. júna 1985 z kanadského Montrealu do Dillí s medzipristátím v Londýne. O 9:15 SELČ vo výške 9500 metrov explodoval kufor v batožinovom priestore a lietadlo sa zrútilo do Atlantiku asi 250 km juhozápadne od írskeho pobrežia.

Na palube letu č. 182 sa nachádzalo 329 osôb, z toho 22 členov posádky. Najviac (268) bolo v lietadle kanadských občanov väčšinou indického pôvodu, asi 85 pasažierov tvorili deti. Všetci zahynuli. Počtom obetí ide o druhý najhorší teroristický útok na lietadlo (za atentátmi na USA z 11. septembra 2001) a piate najhoršie letecké nešťastie vôbec.

Zhruba hodinu pred pádom boeingu do írskych vôd vybuchla bomba na letisku v Tokiu, zabila dvoch japonských zamestnancov letiska a štyroch ďalších ľudí zranila. Ukrytá bola v batožine, ktorá priletela z Vancouveru na meno M. Sing o 14 minút skôr proti letovému plánu. Malo byť ďalej preložené do lietadla spoločnosti Air India so 177 ľuďmi na palube mieriacom do Bangkoku.

Za oba atentáty je zrejme zodpovedná sikhská teroristická organizácia Babbar Khalsa. Odsúdený bol za ne len jeden človek - Kanaďan Inderjit Singh Reyat, automechanik z kanadského Duncana.

Reyata zatkli v Británii vo februári 1988 a v decembri 1989 vydali do Kanady, kde ho v máji 1991 odsúdili na 10 rokov väzenia za smrť dvoch Japoncov na tokijskom letisku. V júni 2001 ho opäť zatkli a neskôr obvinili kvôli atentátu na lietadlo Air India. Reyat sa priznal, že pomohol vyrobiť bombu, za čo dostal päť rokov väzenia; očakávalo sa tiež, že pomôže usvedčiť ďalších obvinených, čo ale neurobil.

Proces kvôli atentátu na let č. 182 začal v apríli 2003 a obžalovaní v ňom boli zo 329 vrážd prvého stupňa a dvoch vrážd na tokijskom letisku podnikateľ z Vancouveru Ripudiman Singh Malik a robotník žijúci v kanadskom Kamloopse Ajaib Singh Bagri. V marci 2005 boli obaja zbavení obžaloby pre nedostatok dôkazov.

Na súde s Malikom a Bagrim svedčil aj Reyat, ktorému bolo neskôr preukázané, že pod prísahou opakovane klamal, za čo ho v januári 2011 vo Vancouveri odsúdili na deväť rokov väzenia.

Viac o téme: AtentátBoeing 747
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu