Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Poľsku unikli spisy z vyšetrovania odpočúvania: Nastalo zemetrasenie vo vláde!

Ewa Kopaczová (vľavo) a Stephen Harper, kanadský premiér
Ewa Kopaczová (vľavo) a Stephen Harper, kanadský premiér (Zdroj: SITA)

VARŠAVA – Únik spisov z vyšetrovania škandálu okolo odpočúvania verejných činiteľov, ktorý v uplynulých dňoch otriasol Poľskom, negatívne ovplyvňuje fungovanie štátu, konštatovala dnes na mimoriadnej tlačovej konferencii vo Varšave premiérka Ewa Kopaczová.

V súvislosti s nečakaným vnútropolitickým vývojom predsedníčka poľskej vlády zrušila plánovaný odlet do Bruselu na summit EÚ-CELAC. Podľa vlastných slov hovorila s predsedom Sejmu, bývalým šéfom diplomacie Radekom Sikorským, ktorý jej oznámil zámer odstúpiť z funkcie.

Demisie podľa spravodajskej televízie TVN24 oznámili už aj minister zdravotníctva Bartosz Arlukowicz, minister štátneho pokladu Wlodzimierz Karpinski, jeho námestník Rafal Baniak, ako aj minister športu a cestovného ruchu Andrzej Biernat, námestník ministra hospodárstva Tomasz Tomczykiewicz i druhý muž rezortu životného prostredia Stanislaw Gawlowski.

Ako vyplýva z materiálov internetového servera gazeta.pl, na funkciu ministra povereného koordináciou práce tajných služieb rezignoval Jacek Cichocki, ktorý zostane však šéfom kancelárie predsedníčky vlády. Naopak, Jacej Rostowski odchádza z funkcie hlavného poradcu poľskej premiérky.

Odchod z verejného života oznámil a písomnú demisiu podal aj riaditeľ Občianskeho inštitútu - think tanku Občianskej platformy (PO), exminister vnútra Bartlomiej Sienkiewicz, ktorý patril tiež medzi odpočúvané osoby.

Ewa Kopaczová, ktorá neuviedla mená nástupcov odstúpivších politikov, neodpovedala na krátkom stretnutí s novinármi vo Varšave na žiadne otázky. Obmedzila sa na konštatovanie, že neprijme správu generálneho prokurátora Andrzeja Seremeta, ktorá dnes vyvolala v parlamente ostrú kritiku. Niekoľko mesiacov pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami chce Kopaczová urobiť maximum pre obnovenie dôvery voličov.

S novinármi sa dnes stretol aj predseda poľského Sejmu Radoslaw Sikorski, ktorý potvrdil, že vo funkcii zostane iba niekoľko dní - do chvíle, keď bude známy jeho nástupca. Podľa vlastných slov chce naďalej pôsobiť v záujme úspechu Občianskej platformy v blížiacich sa voľbách. Sikorski sa poďakoval najbližším spolupracovníkom a predovšetkým svojej rodine, osobitne manželke.

Vlaňajšiu aféru okolo odpočúvania vysokopostavených verejných činiteľov v Poľsku pripomenulo v uplynulých dňoch zverejnenie 21 vyšetrovacích spisov, o ktoré sa postaral istý poľský podnikateľ. Ten podľa vlastných slov sprostredkoval poľskej verejnosti iba to, čo bolo údajne už istý čas voľne dostupné na čínskych serveroch. Poľská premiérka sa dnes všetkým Poliakom za obsah niektorých výrokov svojich straníckych kolegov ospravedlnila. 

Viac o téme: PoľskoEwa Kopaczová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu