Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kerry o kauze odpočúvania vo Francúzsku: Nesledujeme priateľov ako je Hollande!

John Kerry
John Kerry (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Spojené štáty nevykonávajú špionáž voči francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandovi ani iným činiteľom francúzskej vlády. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedol šéf diplomacie USA John Kerry.

"Nezameriavame sa na prezidenta Hollanda; naším cieľom nie sú priatelia ako prezident Hollande, a nevykonávame žiadne sledovacie aktivity v zahraničí, pokiaľ na to nie je veľmi špecifický a potvrdený dôvod ohľadom národnej bezpečnosti, o čom v tomto prípade neviem," uviedol Kerry na tlačovej konferencii.

Kerry tak reagoval na utorkové vyhlásenie webovej stránky WikiLeaks, že americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) špehovala troch ostatných francúzskych prezidentov od Jacqua Chiraca, Nicolasa Sarkozyho až po Francoisa Hollanda.

O odhaleniach informovali ako prví francúzsky denník Libération a spravodajský web Mediapart, ktorí s WikiLeaks spolupracovali. NSA podľa nich tajne sledovala prezidentov, francúzskych ministrov a francúzskeho veľvyslanca v USA najmenej od roku 2006 do mája 2012, keď Hollande prevzal funkciu hlavy štátu od Sarkozyho.

Francúzsky premiér Manuel Valls v stredu uviedol, že Spojené štáty musia čo najrýchlejšie urobiť všetko, čo je v ich silách, aby napravili škody, ktoré na americko-francúzskych vzťahoch napáchala NSA. Valls pred poslancami francúzskeho parlamentu vyhlásil, že odpočúvanie je medzi spojencami "neprípustné".

Francúzsky parlament schválil kontroverzný návrh zákona o tajných službách 

Návrh kontroverzne vnímaného zákona o tajných službách dnes schválilo francúzske Národné zhromaždenie. V zmysle schváleného zákona budú mať špeciálne služby rozsiahle právomoci pri monitoringu telefonických rozhovorov a elektronickej komunikácie. Norma však súčasne hovorí aj o kontrolných mechanizmoch tejto činnosti.

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneueve v Paríži zdôraznil, že predpokladané opatrenia nemajú žiadnu súvislosť s praxou zhromažďovania údajov americkou Národnou bezpečnostnou agentúrou (NSA), píše tlačová agentúra DPA.

Kritici normy - schválenej v kompromisnej podobe, na ktorej sa zhodli obe komory francúzskeho parlamentu - sa obávajú, že nový zákon zlegitimizuje vo Francúzsku systém masovej kontroly občanov. Nevôľu vyvoláva predovšetkým plánované automatizované vyhodnocovanie údajov o spojení poskytovateľmi internetu s cieľom vyfiltrovať podozrivé skutočnosti. Francúzska vláda však kritiku odmieta s tým, že opatrenie je okrem iného súčasťou boja proti terorizmu.

Viac o téme: John KerryFrancois Hollande
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu