Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obama uistil Hollanda, že je odhodlaný ukončiť neprijateľné sledovacie praktiky

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

PARÍŽ – Prezident USA Barack Obama v dnešnom telefonáte s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom zopakoval, že Spojené štáty sú odhodlané ukončiť sledovacie praktiky z minulosti, ktoré boli spojencami označené za "neprípustné". Informoval o tom Hollandov úrad. Obaja lídri sa rozprávali po tom, čo stránka WikiLeaks v utorok večer odhalila, že Washington minimálne v rokoch 2006-2012 sledoval troch francúzskych prezidentov.

"Prezident Obama znovu zopakoval svoje jednoznačné, pevné odhodlanie... ukončiť špionážne praktiky, ku ktorým zrejme dochádzalo v minulosti a ktoré sú medzi spojencami neprijateľné," uviedol podľa tlačovej agentúra Reuters vo vyhlásení úrad francúzskeho prezidenta.

Vo vyhlásení sa dodávalo, že vysokopostavení predstavitelia francúzskych tajných služieb pôjdu čoskoro do Washingtonu, aby posilnili spoluprácu medzi oboma krajinami. Podľa dokumentov, v utorok zverejnených internetovou stránkou WikiLeaks, americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) tajne sledovala troch posledných francúzskych prezidentov - Jacqua Chiraca, Nicolasa Sarkozyho a Francoisa Hollanda - najmenej od roku 2006 do mája 2012, teda mesiaca, keď Hollande prevzal funkciu hlavy štátu od Sarkozyho. 

Francúzsky premiér Manuel Valls dnes už skôr uviedol, že Spojené štáty musia čo najrýchlejšie urobiť všetko, čo je v ich silách, aby napravili škody, ktoré na americko-francúzskych vzťahoch napáchala NSA tým, že odpočúvala francúzskych prezidentov. 

Valls pred poslancami francúzskeho parlamentu vyhlásil, že odpočúvanie zo strany NSA, ako je opísané v dokumentoch zverejnených stránkou WikiLeaks, je medzi spojencami "neprípustné". Premiér ďalej uviedol, že francúzske ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo americkú veľvyslankyňu Jane Hartleyovú, aby k aktivitám NSA poskytla "oficiálne vysvetlenie".

Viac o téme: OdpočúvanieBarack ObamaFrancois Hollande
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu