Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Chlapec (6) nakazil smrteľnou chorobou aj spolužiakov: Rodičia cítia vinu, dali sa oklamať!

Rodičia majú strach o svoje deti Zobraziť galériu (2)
Rodičia majú strach o svoje deti (Zdroj: NTN24)

OLOT – Minulý týždeň sme písali o prvom prípade záškrtu v Európe, ktorý sa v Španielsku objavil po 29 rokoch. Nakazený chlapec mohol podľa najnovších správ nakaziť aj osem spolužiakov, u ktorých testovaním zistili prítomnosť baktérie diftérie! Na Slovensku sme toto ochorenie vďaka celoplošnému povinnému očkovaniu poslednýkrát zaznamenali v roku 1980, teda pred 35 rokmi.

U ôsmich spolužiakov šesťročného španielskeho chlapca lekári potvrdili prítomnosť baktérie diftérie, ktorá vyvoláva záškrt, informoval v pondelok katalánsky regionálny úrad ministerstva zdravotníctva. Našťastie, všetci ôsmi mali v tele protilátky, pretože boli zaočkovaní a v súčasnosti ich v izolácii doliečujú antibiotikami. To sa však nedá povedať o šesťročnom chlapcovi, ktorého matku od očkovania odradilo antivakcinačné hnutie.

Na toto pred dovolenkou nezabudnite, radí skúsený lekár: Choroby, ktorým vieme zabrániť!

Rodičia povinné očkovanie odmietli

Podľa portálu Thelocal.es cítia rodičia chlapca vinu za to že sa nechali oklamať antivakcinačným hnutím a odmietli povinné očkovanie. Ich syn sa momentálne nachádza vo vážnom, ale stabilizovanom stave v nemocnici a na liečbu reaguje dobre, uviedli lekári. Katalánske úrady pracujú na tom, aby zabránili ďalšiemu šíreniu nákazy medzi deťmi. Chlapec z mesta Olot mal stráviť niekoľko dní v školskom tábore predtým, než u neho prepukla choroba.

Slovenská vedkyňa o nebezpečných vakcínach a imunite: Medzi ľuďmi sa šíria poplašné správy!

Prvý prípad záškrtu v Španielsku od roku 1986 vyvolal v krajine búrlivú debatu a rodičia, ktorí svoje deti odmietajú dať zaočkovať, upadli do nemilosti väčšiny. Boja sa totiž možných vedľajších účinkov vakcín. Ako sme písali v predchádzajúcom článku aj my, očkovanie proti záškrtu odmietajú i Slováci, hoci je u nás vakcinácia detí od roku 1946 povinná. Ako pre Topky zdôraznila Zuzana Drobová z mediálneho oddelenia Úradu verejného zdravotníctva, počet rodičov, ktorí sa nechali strhnúť antivakcinačným hnutím, narastá aj u nás. 

Chlapec (6) nakazil smrteľnou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Viac o téme: Záškrt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu