Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na toto pred dovolenkou nezabudnite, radí skúsený lekár: Choroby, ktorým vieme zabrániť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA/PRAHA - Šesť až osem týždňov pred odchodom na dovolenku je podľa popredného odborníka na cestovnú medicínu Rastislava Maďara vhodné navštíviť lekára a poradiť sa, ako prežiť dni voľna bez zdravotných následkov. Kto plánuje výjazd do cudziny, preventívne očkovanie by mal podstúpiť už teraz.

Cestovateľským základom je podľa Maďara vakcína proti žltačke A a B, ktorú môžete doplniť o ďalšie očkovanie a lieky podľa cieľa cesty a plánovaných aktivít. „Nehľadiac na to, aká ďaleká je prázdninová cesta, mali by ste navštíviť špecializovanú ambulanciu, v ktorej vám so zdravotnou prevenciou poradia,“ odkázal cestovateľom a dodal, že aj keď je človek chránený očkovaním či preventívnymi lieky, nemal by sa na dovolenke zbytočne správať rizikovo.

Zúfalí turisti hlásia, grécky dovolenkový raj je utečenecký tábor: Túto exotiku v katalógu nenájdete!

Žltačkou A sa človek môže nakaziť z držadla v dopravnom prostriedku či nákupného vozíka alebo bankoviek, ktorých sa dotkol nakazený človek. Vírus na povrchu prežíva až dva týždne. Žltačka B sa prenáša krvou napríklad pri tetovaní, piercinku, ale aj pri zubnom ošetrení a lekárskych zákrokoch v krajinách s nižšou úrovňou hygieny.

Pozor na stredomorskú oblasť!

Maďar ďalej uviedol, že v Stredomorí, kam často Slováci a Česi na dovolenku smerujú, sa bežne vyskytujú choroby spôsobené vírusmi, napríklad žltačka, ale aj baktériami, ako sú meningokoky či pneumokok. Proti nim chráni očkovanie. „Zaznamenávame tam však aj menej známe choroby, proti ktorým vakcína nie je, ako rôzne typy horúčok, od stredomorskej cez západonílsku až po krymsko-konžskú,“ uviedol. Priebeh týchto chorôb môže byť mierny aj vážny, prenáša ich hmyz a nie je proti nim očkovanie. Základným preventívnym opatrením je používanie repelentu. „To platí hlavne pre deti, starších a chronicky chorých ľudí, cestovateľov s oslabenou imunitou a tehotné ženy. Dovolenku však môžu skomplikovať komukoľvek, kto nemyslí na prevenciu,“ upozornil Maďar.

Na toto pred dovolenkou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

V južnej Európe sa vyskytuje kliešťová encefalitída, hrozí tam aj smrteľná besnota. Proti obom chorobám je očkovanie. Maďar tiež odporučil, aby sa cestovatelia v Stredomorí vyhýbali surovému mäsu, tepelne neupraveným mliečnym výrobkom a plodom mora. Dôležité je to najmä u tehotných žien.

Do menej rozvinutých krajín radí Maďar očkovanie proti žltačke A a B, do chudobnejších oblastí navyše aj dávku vakcíny proti brušnému týfusu. Žltačkou alebo týfusom sa môže cestovateľ nakaziť i na konci pobytu a v čase, keď ešte príznaky nemá, môže nakaziť rodinu, priateľov či kolegov v práci. Pre cestovanie po Ázii je podľa Maďara výhodné očkovať sa proti japonskej encefalitíde, pri ostatných nákazách šírených hmyzom vakcína neexistuje, je teda nutné využiť ochranu repelentom.

 Choroby, proti ktorým sa očkuje v rámci SR do zahraničia

- žltačka A a B

- brušný týfus

- zápal pľúc pneumokokového pôvodu

- besnota

- meningokokový zápal mozgových blán

- žltá zimnica

- záškrt, tetanus, čierny kašeľ

- japonská encefalitída

- osýpky, rubeola, mumps

- cholera a časť bakteriálnych hnačiek spôsobených E. coli

- plané kiahne/pásový opar

- prenosná detská obrna

- kliešťová encefalitída

Viac o téme: DovolenkaOčkovanieChoroby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu