Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Británia chce záchraniť stovky migrantov v Stredozemnom mori

Britská loď zachraňuje v Stredozemnom mori 500 migrantov Zobraziť galériu (5)
Britská loď zachraňuje v Stredozemnom mori 500 migrantov (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Británia spustila operáciu na záchranu minimálne 500 migrantov v Stredozemnom mori. Informovalo o tom v nedeľu britské ministerstvo obrany, ktoré uviedlo, že s pomocou helikoptéry identifikovalo štyri utečenecké plavidlá nachádzajúce sa v núdzi na mori.

Dodalo, že na záchranu migrantov bola vyslaná britská vojenská loď HMS Bulwark. Ešte v sobotu zachránili medzinárodné sily v oblasti dohromady vyše 2 000 migrantov, ktorí sa k talianskym brehom pokúsili doplávať na piatich drevených rybárskych lodiach. Talianska pobrežná stráž zároveň hlásila správy o ďalších prinajmenšom siedmich podobných plavidlách, ktoré sú stále na mori a operácie na ich záchranu pokračujú. Do sobotných záchranných akcií sa spoločne zapojili talianske, írske aj nemecké lode.

Britská loď zachraňuje v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Počas prvých piatich mesiacov tohto roka sa už k brehom Talianska pokúsilo doplávať asi 46 500 migrantov, čo je podľa údajov Agentúry OSN pre utečencov (UNHCR) približne 12-percentný nárast oproti rovnakému obdobiu v minulom roku. Prílev migrantov v Stredomorí sa v nadchádzajúcich mesiacoch pravdepodobne ešte zvýši z dôvodu pekného letného počasia a pokojnejších vôd. 

Viac o téme: MigrantiStredozemné moreHMS Bulwark
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu