Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Európske krajiny spojili sily: Počas víkendu zachránili tisíce utečencov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM – Takmer 6000 utečencov vylovili počas 48 víkendových hodín v Stredozemnom mori záchranné tímy z Talianska, Nemecka, Británie a ďalších európskych krajín, informovala v nedeľu večer talianska pobrežná stráž.

Záchranári v tomto časovom úseku uskutočnili spolu 30 operácii, z toho 15 v nedeľu, kedy zachránili 2371 ľudí. V sobotu dopravili na pevninu 3480 migrantov. Väčšinu z nich vyzdvihli z mora asi 80 kilometrov od líbyjského pobrežia. Na záchranných operáciách sa podieľala desiatka lodí, vrátane britskej vojenskej lode a maltskej lode.

Utečenci signalizovali, že sú v núdzi s pomocou satelitných telefónov. Očakáva sa, že všetkých 5851 utečencov bude dopravených do Talianska, citovala taliansku pobrežnú stráž agentúra DPA.  Nemecká armáda oznámila, že lode, z ktorých vyzdvihla vyše 1400 utečencov, zničila, pretože by prekážali v lodných dráhach. Hovorca vysokého komisára OSN pre utečencov, Federico Fossi, povedal vo vysielaní talianskej televízie Rai News 24, že v nedeľu počas zopár hodín bolo zaznamenaných 10 núdzových volaní o pomoc.

Čoraz viac ľudí sa pokúša so zlepšujúcim sa počasím uniknúť konfliktom alebo riskuje prekročenie nebezpečného Stredozemného mora v snahe nájsť si lepšie ekonomické podmienky. Od začiatku roka ich dorazilo do Talianska vyše 40.000, cestu neprežilo asi 1800.

Viac o téme: MigrantiStredozemné more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu