Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zápas, ktorý rozdelil svet na dve polovice: Barcelona piatykrát víťazom Ligy majstrov!

Sezóna bola neskutočne náročná Zobraziť galériu (4)
Sezóna bola neskutočne náročná (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Po štyroch rokoch sa futbalisti FC Barcelona vrátili na európsky klubový trón. V sobotňajšom finále Ligy majstrov 2014/2015 na Olympijskom štadióne v Berlíne zvíťazili nad Juventusom Turín 3:1 (1:0). Skóre kvalitného a dramatického zápasu otvoril v 4. min chorvátsky stredopoliar Barcelony Ivan Rakitič, o vyrovnanie sa postaral v 55. min útočník Juventusu Álvaro Morata. O všetkom rozhodla strela Uruguajčana Luisa Suáreza zo 68. min po akcii a vyrazenej strele Lionela Messiho. V siedmej minúte nadstaveného času zvýraznil zaslúžený triumf „blaugranas“ do odkrytej turínskej obrany Brazílčan Neymar.

Zverenci trénera Luisa Enriqueho skompletizovali vo vrcholiacej sezóne tzv. treble, čiže dosiahli celkové triumfy v domácej ligovej súťaži, Španielskom kráľovskom pohári aj Lige šampiónov. Katalánsky veľkoklub získal najprestížnejšiu európsku klubovú trofej piatykrát v histórii - predtým sa mu to podarilo v rokoch 1992, 2006, 2009 a 2011. 

Zápas, ktorý rozdelil svet
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Z veľkého finále ubehli necelé štyri minúty, keď Iniesta z ľavej strany vo vnútri šestnástky prihral do ideálnej pozície Rakitičovi a chorvátsky stredopoliar FC Barcelona s prehľadom otvoril skóre - 0:1. Odpoveď Juventusu mohla prísť už o tri minúty, ale Vidal zo 16 m mieril vysoko nad bránku. Vzápätí na druhej strane upozornil na seba Neymar strelou z hranice šestnástky tesne nad turínske brvno. V 13. min sa zaskvel kapitán Juventusu brankár Buffon po strele Daniela Alvésa, ktorú reflexívne vyrazil. V 25. min Morata vypichol loptu Jordimu Albovi, ale ani Marchisio netrafil bránku FCB. To sa mu podarilo ako prvému hráčovi Juventusu až v 44. min, no Ter Stegen na dvakrát zareagoval. Ešte predtým mohol zvýšiť vedenie Kataláncov Suárez, jeho krížna strela sa takmer obtrela o pravú žrď Buffonovej bránky. 

Zápas, ktorý rozdelil svet
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Už štyri minúty po prestávke hráči FC Barcelona takmer pridali gólovú poistku, ale brejk piatich proti trom nevyužili. Strelu Suáreza vyrazil Buffon na rohový kop. Vzápätí Uruguajčan Suárez ešte raz pohrozil - jeho volej skončil tesne vedľa spojnice žrde a brvna bránky Juventusu. Črtajúci sa väčší tlak Barcelončanov zastavili Turínčania najsprávnejším spôsobom - vyrovnávajúcim gólom. Strelu Téveza vyrazil Ter Stegen iba pred nabiehajúceho Moratu a bývalý hráč Realu Madrid do odkrytej bránky vyrovnal - 1:1. Potom prišla skvelá desaťminútovka Juventusu, ale Tévez či Pogba vedenie talianskemu majstrovi nepriniesli. 

Stačilo jedno zaváhanie a Barcelona opäť viedla. Messi rozvrátil obranu Juventusu, vystrelil, Buffon iba vyrazil a Luis Suárez poslal "blaugranas" druhýkrát v zápase do vedenia - 1:2. O tri minúty neskôr španielsky favorit pridal aj tretí gól, Neymar však trafil loptu hlavou aj do svojej ruky, kým skončila v sieti. V 78. min sa na ihrisko dostala legenda FCB Xavi Hernández, ktorý absolvoval svoj posledný zápas v drese tohto klubu. Tridsaťpäťročný "mozog" tímu debutoval v A-mužstve Barcelony v auguste 1998 a počas 17 sezón odohral v jej drese 767 súťažných stretnutí, čo je najviac v histórii klubu. 

Hráči katalánskeho veľkoklubu mali v závere ešte niekoľko šancí poistiť svoj náskok, a napokon sa im to aj podarilo. Pri vabanku talianskeho tímu sa v prečíslení dostal do zakončenia Neymar a nezaváhal - 1:3. 

Zápas, ktorý rozdelil svet
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Prvé vyjadrenia majstrov

Marc-André ter Stegen (brankár FC Barcelona): „Čo pre mňa znamená tento titul? Neviem a je mi to vlastne jedno. Viem len, že sme hrali úžasný futbal a že sme si ho zaslúžili. V tejto sezóne sa naše sny postupne stali skutočnosťou. Je skvelé, že sa to podarilo.“

Luis Suárez (útočník FC Barcelona, strelec gólu na 2:1): „Po toľkom úsilí a utrpení je toto tá pravá odmena. Sezóna bola neskutočne náročná. Aj moja žena s deťmi trpeli. Ďakujem im aj svojim spoluhráčom za všetko.“ 

Ivan Rakitič (stredopoliar FC Barcelona, strelec gólu na 1:0): „Toto bolo finále a je normálne, že sme v ňom trpeli. Súper sa neskôr dostal do hry, ale nakoniec sme zaslúžene zvíťazili. Verím, že toto ešte nie je zďaleka koniec. Aj v nasledujúcom ročníku budeme mať veľa chutí víťaziť. Chceme viac, ako len tento titul.“ 

 

Konečný výsledok sobotňajšieho finálového stretnutia futbalovej Ligy majstrov 2014/2015 na Olympijskom štadióne v Berlíne: 


Juventus Turín (Tal.) - FC Barcelona (Šp.) 1:3 (0:1) - FC Barcelona je šampiónom LM 2014/2015 
Góly: 55. Morata - 4. Rakitič, 68. L. Suárez, 90.+ Neymar, ŽK: 11. Arturo Vidal, 41. Pogba - 70. L. Suárez, rozhodovali: Cüneyt Cakir - Bahattin Duran, Tarik Ongun (všetci Tur.), 74 475 divákov (vypredané) 

Zostavy

Juventus Turín: Buffon - Lichtsteiner, Barzagli, Bonucci, Evra (89. Coman) - Marchisio, Pirlo, Pogba - Arturo Vidal (79. R. Pereyra) - Morata (85. F. Llorente), C. Tévez 
FC Barcelona: Ter Stegen - Daniel Alves, Piqué, Mascherano, Jordi Alba - Busquets - Rakitič (90.+ Mathieu), Iniesta (78. Xavi Hernández) - Messi, L. Suárez (90.+ Pedro Rodríguez), Neymar 

 

 

Viac o téme: Liga majstrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu