Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

ONLINE Svet futbalu ničí epidémia Blatter: Prehnitá FIFA, FBI zasahuje a Rusko protestuje!

V smere hodinových ručičiek zľava: Jeffrey Webb, Jose Maria Marin, Nicolas Leoz, Eugenio Figueredo, Jack Warner, Eduardo Li. Zobraziť galériu (20)
V smere hodinových ručičiek zľava: Jeffrey Webb, Jose Maria Marin, Nicolas Leoz, Eugenio Figueredo, Jack Warner, Eduardo Li. (Zdroj: SITA, TASR)

ZURICH - FIFA sa otriasa v základoch. Vrcholových funkcionárov svetového futbalu prekvapila razia policajtov, ktorí zatýkali na najvyšších miestach. Megaškandál vypukol iba pár dní pred voľbou nového šéfa. Obrovská kauza má aj politické pozadie, špekuluje sa o miliónových úplatkoch, ktoré mali smerovať z krajín so snahou organizovať svetové šampionáty. Hovorí sa najmä o Rusku, ktoré má v roku 2018 hostiť svetovú futbalovú elitu. Korupcia sa týka tiež elitných funkcionárov, ktorí mali brať úplatky za to, že vybavia exkluzívne práva pre marketingové a mediálne spoločnosti. Celú situáciu sledujeme ONLINE.

19:50 Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach vyzval predstaviteľov Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), aby sa zbavili problémov s korupciou a obnovili dôveryhodnosť inštitúcie.

18:45 Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter odmietol v úvode kongresu organizácie vo švajčiarskom Zürichu zodpovednosť za posledný korupčný škandál, ktorého výsledkom je zatknutie siedmich vplyvných funkcionárov. Posledné udalosti priniesli podľa jeho slov hanbu a poníženie pre šport, Blatter sľubuje obnovenie dôvery vo svetový futbal. "Mnoho ľudí ma tlačí k prebraniu zodpovednosti za to, čo sa stalo. Ja však nemôžem strážiť každého 24 hodín denne, nemôžem ho neustále sledovať, či sa nesnaží urobiť niečo zlého a skrývať to. Nesmieme dovoliť, aby meno FIFA naďalej nosili v bahne," vyhlásil Blatter.

18:10  Všetci siedmi zatknutí funkcionári Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) sú pripravení brániť sa vydaniu do USA. „Šiesti to avizovali pri vypočúvaní, siedmy stiahol svoj signalizovaný súhlas,“ cituje agentúra dpa vyhlásenie švajčiarskej polície.

18:00 Prezident Joseph Blatter otvoril vo štvrtok v Zürichu kongres Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). „Dáte mi za pravdu keď poviem, že sa momentálne nachádzame v ťažkom období,“ cituje slová funkcionára agentúra dpa. Stredajšie zatknutie siedmich funkcionárov označil za individuálny problém. „Nedovolím, aby niekoľkí zničili tvrdú prácu väčšiny,“ pokračoval Švajčiar, ktorý v karupčnej kauze necíti osobnú zodpovednosť. Podľa slov Blattera stredajšie zatýkanie vrhá „dlhé tiene na futbal“. „Musíme získať späť dôveru krokmi, ktoré urobíme,“ povedal zástupcom 209 členských zväzov.

17:05 Podľa ministra zahraničných vecí Francúzska Laurenta Fabiusa by bolo vzhľadom na vyšetrovanie korupčnej aféry rozumné odložiť piatkovú voľbu prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Tá by však napokon mala prebehnúť podľa plánu.  „Bolo by rozumné nechať si nejaký čas, aby sa ukázala pravda. V tejto chvíli je to obraz katastrofy. Hovorím sám za seba ako osoba, ale odloženie voľby má zmysel,“ cituje slová politika agentúra Reuters.

17:00 Ruský prezident Vladimir Putin sa v korupčnej afére, ktorá v týchto dňoch otriasa Medzinárodnou futbalovou federáciou (FIFA), postavil na stranu súčasného šéfa Josepha Blattera.
„Je to ďalší pokus USA rozšíriť svoju jurisdikciu na iné krajiny. Nepochybujem tiež, že je to aj pokus zabrániť znovuzvoleniu Blattera,“ cituje slová šéfa Kremľa internetový portál euronews.com. Podľa slov Putina je tlak na Blattera vyvíjaný s cieľom odňať Rusku majstrovstvá sveta 2018.

15:35 Európska futbalová únia (UEFA) nebude bojkotovať piatkovú voľbu prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) vo švajčiarskom Zürichu. Napriek korupčnému škandálu tak proces prebehne v riadnom termíne, hoci sa uvažovalo o jeho presune.

15:15 Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter odmietol výzvu na odstúpenie, ktorú mu adresoval niekdajší "žiak" a v súčasnosti líder Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini. 

14:49 Voľba šéfa UEFA sa bude konať v piatok. Informujú o tom novinári, ktorí sa priamo zúčastňujú rokovania v zurišskom hoteli.

14:42 "Anglická futbalová asociácia (FA), a my sme plne za FA, podporuje kandidatúru princa Aliho," uviedol Cameronov hovorca deň po tom, ako švajčiarske a americké orgány spustili dve nezávislé vyšetrovania korupčných škandálov čelných predstaviteľov FIFA, pri ktorých polícia zatkla sedem futbalových funkcionárov.

V piatkových voľbách sa o post uchádzajú iba Al-Hussein, ktorý je momentálne viceprezident FIFA, a súčasný šéf organizácie Sepp Blatter. Švajčiarsky funkcionár sa usiluje už o piate funkčné obdobie v rade.

14:40 David Gill, viceprezident UEFA oznámil, že keď zvolia Blattera, on rezignuje.

14:37 Austrálska asociácia podporí vo voľbách Al Husseina. Austrálska futbalová asociácia podporí v piatkových voľbách na prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) jordánskeho princa Aliho bin Al Husseina. FFA ako dôvod uviedla, že je potrebná zásadná zmena. "Predstavenstvo FFA preštudovalo manifest zmeny navrhnutý princom Ali bin Al-Husseinom a verí, že poskytne základ pre nový začiatok FIFA," povedal predseda asociácie Frank Lowy.

14:25 Predstavitelia UEFA sa dohodli, že podporia kandidáta Ali Bin Al Husseina a nie Blattera.

14:10 Posledné udalosti priamo z Zurichu od reportéra Sky Sports - tvrdí, že "máme očakávať neočakávané".

14:06 Konfederácia Afrického futbalu (CAF) podporuje vo funkcii Seppa Blattera. Nechcú ani odklad konania voľby nového šéfa FIFA ani nikoho iného, iba Blattera, vyhlásili Afričania v oficiálnom stanovisku.

14:01 Titulka britského denníka The Sun.

ONLINE Svet futbalu ničí
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: internet)

13:51 Takto to vyzeralo minúty predtým v hoteli, kam prišli policajti, aby zatkli vysokých funkcionárov FIFA.

13:44 Pre švajčiarske noviny Blick prehovorila Blatterova dcéra. Okrem iného obhajovala svojho otca, podľa nej nie je skorumpovaný.

13:40 FBI vynáša dôkazy zo sídla futbalovej organizácie CONCACAF v Miami na Floride.

ONLINE Svet futbalu ničí
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA, TASR)

ONLINE Svet futbalu ničí
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA, TASR)

13:35 Organizačná schéma FIFA.

ONLINE Svet futbalu ničí
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA, TASR)

ONLINE Svet futbalu ničí
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA, TASR)

13:22 Aj britský premiér David Cameron chce, aby Blatter skončil na čele FIFA.

13:17 Do zurišského hotela Kameha dorazil aj šéf UEFA Michel Platini. Okamžite ho obkľúčili novinári.

ONLINE Svet futbalu ničí
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA, TASR)

13:15 Ďalšia karikatúra na adresu Seppa Blattera.

ONLINE Svet futbalu ničí
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: internet)

13:05 Šéf anglickej futbalovej asociácie (FA) Greg Dyke žiada odstúpenie prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Seppa Blattera v súvislosti s najnovším korupčným škandálom. Informovala agentúra AP.

V rovnakom duchu sa vo štvrtok vyjadril aj britský minister športu a kultúry John Whittingdale. „Blatter musí odísť. Je jedno či rezignuje sám, prehrá voľby alebo nájdeme tretiu cestu. Neexistuje spôsob opäť získať dôveru vo FIFA, kým je tu stále Sepp Blatter,“ povedal Dyke.

Blatter nie je medzi zatknutými vysokými predstaviteľmi FIFA, ktorých zadržali v stredu pred začiatkom 65. kongresu v Zürichu, resp. ani medzi obvinenými z korupcie americkými orgánmi. "Zmena vo vedení FIFA je nutná. Toto je len najnovšia smutná epizóda dokazujúca, že FIFA je organizácia prežratá korupciou," citovala AP Whittingdalea.

12:55 Hovorca Davida Camerona potvrdil, že podľa premiéra by mal Blatter rezignovať.

12:35 Novinári doslova prepadli ruského ministra športu Vitalija Mutka v hoteli UEFA v Zurichu.

12:30 Juhoafrická futbalová asociácia poprela obvinenia, že dala predstaviteľovi Medzinárodnej futbalovej federácie Jackovi Warnerovi úplatok vo výške 10 miliónov dolárov. Reakcia JAR prišla po tom, čo sa objavili informácie, že bývalý viceprezident FIFA Jack Warner dostal 10 miliónov dolárov od juhoafrickej vlády, aby zabezpečil hlasy pre krajinu v hlasovaní o dejisku MS 2010.

12:25 Novinár, ktorý odhaľoval špinavosti šéfa FIFA Andrew Jennings a jeho odkaz: "Odovzdal som FBI kľúčové dokumenty, ktoré viedli k zatýkaniu. Ďalšie prídu čoskoro. Blatter je cieľ." Jennings napísal aj zaujímavú knihu o korupcii vo FIFE.

12:22 Ďalšia karikatúra FIFA, ktorá koluje po sociálnych sieťach.

ONLINE Svet futbalu ničí
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: internet)

12:20 Očakáva sa, či Blatter bude opäť kandidovať na post šéfa FIFA. Podporu by našiel u ázijskej futbalovej federácie či Ruska. Naopak, UEFA tvrdí, že Blatter by už ďalej kandidovať nemal.

12:17 Počet mŕtvych robotníkov v Katare pri výstavbe futbalovej infraštruktúry. V roku 2022 sa majú práve v Katare konať majstrovstvá sveta vo futbale.

12:02 Manifesto Seppa Blattera. Na videu hovorí, že za neho hovoria skutky - 40 rokov v štruktúrach FIFA a 17 rokov na čele tejto organizácie, pričom ministerstvo spravodlivosti USA hovorí o "prebujnenej, systematickej a hlboko systémovej korupcii v dvoch posledných dekádach".

11:49 Ďalšia karikatúra. V roku 2016 môže vyjsť hra FIFA s charakteristickou obálkou.

ONLINE Svet futbalu ničí
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: internet)

11:45 Agentúra DPA informovala, že v Zurichu sa bude konať mimoriadna schôdza Blattera so všetkými šiestimi šéfmi jednotlivých futbalových konfederácií. Jedinou témou bude kríza vo FIFE.

11:44 Titulka francúzskeho denníka Liberátion. Ich odkaz je jasný.

ONLINE Svet futbalu ničí
Zobraziť galériu (20)

11:42 Podľa Reuters vyhlásil Ruský prezident, že "je to ďalší evidentný pokus (USA) rozširovať vplyv do ďalších štátov."

11:40 Coca Cola a Hyundai sú extrémne znepokojení s korupčnou situáciou na najvyšších miestach futbalovej organizácie.

11:35 Blatter vynechá vo štvrtok avizované návštevy lekárskeho kongresu FIFA a stretnutia s delegátmi UEFA. Deň pred voľbou prezidenta FIFA sa mal Blatter, ktorý sa uchádza o piate zvolenie do funkcie, objaviť na lekárskom kongrese a predniesť príhovor. Zjavne v súvislosti so stredajším zatýkaním sa však nechce prezentovať verejne.

11:25 Karikatúra Topiek.

ONLINE Svet futbalu ničí
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: MEFI)

11:05 Kongres FIFA má odštartovať vo štvrtok popoludní a v piatok je na programe voľba prezidenta federácie. O funkciu sa uchádza Blatter a súčasný viceprezident organizácie Ali bin Al-Hussein. UEFA žiada, aby sa voľby konali o šesť mesiacov, Visa zase vydala varovanie. "Vyžadujeme vykonanie okamžitých krokov na obnovu kultúry so silnými etickými koreňmi. V prípade, že tak FIFA neurobí, prehodnotíme naše sponzorstvo," píše sa v stanovisku.

10:50 Súčasný šéf Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter sa aj naďalej pripravuje na piatkové voľby aj napriek tomu, že Európska futbalová únia pohrozila bojkotom po vypuknutí korupčného škandálu. Jeden z kľúčových sponzorov spoločnosť Visa dokonca uvažuje o ukončení spolupráce.

10:30 Predseda anglického futbalového zväzu Greg Dyke vyhlásil, že Blatter musí okamžite rezignovať. Je to jediná možnosť. Anglický zväz sa pritom snaží získať majstrovstvá sveta v roku 2018, ktoré sa majú konať v Rusku. Oficiálne to vyhlásil aj bývalý šéf UEFA Lennart Johansson.

10:29 Brazílska prezidentka vyhlásila, že sa bude preverovať aj organizácia majstrovstiev sveta v roku 2014.

10:21 UEFA vyhlásila, že bude bojkotovať kongres FIFA ak sa neodložia voľby prezidenta asociácie.

10:20 Sepp Blatter sa už druhý deň vyhýba novinárom. Neprišiel dnes na konferenciu v Zurichu, ktorá bola v jeho oficiálnom programe. Nikto nevie, kde sa šéf FIFA nachádza.

10:16 FBI v Miami na Floride práve začalo raziu v sídle futbalového zväzu Severnej a Strednej Ameriky a Karibiku CONCACAF.

10:15 Hlavní sponzori FIFA naznačili, že zrušia svoju spoluprácu s asociáciou, ak nedôjde k urýchlenému vysvetleniu celej kauzy. Do vyhlásenia sa zapojili významné spoločnosti ako VISA, McDonald, Budweisser.

Kto je kto v korupčnom škandáli

V smere hodinových ručičiek zľava: Jeffrey Webb, Jose Maria Marin, Nicolas Leoz, Eugenio Figueredo, Jack Warner, Eduardo Li.
Zobraziť galériu (20)
V smere hodinových ručičiek zľava: Jeffrey Webb, Jose Maria Marin, Nicolas Leoz, Eugenio Figueredo, Jack Warner, Eduardo Li.  (Zdroj: SITA, TASR)

Jack Warner (72)

ONLINE Svet futbalu ničí
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

Bývalý viceprezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) z karibského štátu Trinidad a Tobago Jack Warner sa sám vydal polícii v stredu. Čelí 12 obvineniam z podvodu, sprenevery, vydierania a prania špinavých peňazí, napísali noviny Trinidad Guardian. Súd mu stanovil kauciu vo výške 2,5 milióna dolárov za určitých podmienok - musí odovzdať pas a dvakrát týždenne sa hlásiť na polícii. Podľa New York Times zaplatila Juhoafrická republika 10 miliónov dolárov za hlasy pre Warner a ďalších dvoch funkcionárov, aby si zabezpečili usporiadanie Majstrovstiev sveta vo futbale v roku 2010.

Daryll Warner

Warnerov syn Daryll Warner je takisto obvinený v súvislosti s prípadom, ale údajne s úradmi spolupracuje.

Eugenio Figueredo (83)

Uruguajčan Figueredo bol v rokoch 1997-2006  prezidentom futbalového zväzu Uruguaja. V rokoch 1993 až 2013 bol viceprezidentom CONMEBOLu. V roku 2013 nahradil Leóza ako prezident.

Jeffrey Webb (50)

Viceprezident FIFA a prezident federácie na Kajmanských ostrovoch a tiež prezident CONCACAFU.

Costas Takkas (58-59)

Takkas je atašé Jeffreyho Webba. Pochádza z Kajmanských ostrovov. Bývalý generálny sekretár Kajmanského futbalového zväzu.

Nicolás Leoz (86)

ONLINE Svet futbalu ničí
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

Paraguajčan Leoz je bývalým prezidentom Futbalovej konfederácie Južnej Ameriky (CONMEBOL). Funkciu zastával v rokoch 1986-2013. Leoz mal dve dekády dostávať úplatky za to, aby dohodil mediálnym a marketingovým spoločnostiam práva na podieľaní sa na Copa Américe, teda na futbalovom šampionáte Južnej Afrike.

Eduardo Li (56)

Šéf kostarického futbalu Eduardo Li má čínske korene a patrí k najvyšším exekutívnym predstaviteľom FIFA. Je tiež členom CONCACAF.

Rafael Esquivel (68-69)

Prezident Venezuelskej futbalovej asociácie Rafael Esquivel. Podľa Američanov si mal Esquivel vyžiadať milión dolárov v roku 2007 od spoločnosti Traffic Sports za ich podporu ako exkluzívneho držiteľa marketingových práv na Copa América. Esquivel je členom juhoamerickej futbalovej asociácie.

Jose Maria Marin (83)

Bývalý prvý muž brazílskeho futbalu v rokoch 2012 až 2015. Teraz je z neho politik, bol viceguvernérom a neskôr guvernérom brazílskeho mesta Sao Paolo. Martin hrával aktívne aj futbal.

Julio Rocha (64-65)

ONLINE Svet futbalu ničí
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

Rocha je nikaragujský futbalový funkcionár. Bývalý funkcionár UNCAFU, teda Stredoamerickej futbalovej únie. Je tiež prezidentom Nikaragujskej futbalovej federácie.

Alejandro Burzaco (50-51)

Argentínčan Burzaco je šéf marketingovej spoločnosti Torneos y Competencias. Jeho brat Eugenio šéfuje polícii v Buenos Aires.

Aaron Davidson (44)

Američan Davidson je biznismen, predseda rady guvernérov Severoamerickej futbalovej ligy a prezident spoločnosti Traffic Sports, ktorá mala uplácať Esquivela za exkluzívne práva na futbalové podujatie Copa Américu. Otec pochádza z Kostariky a matka z Mexika. V štruktúrach FIFA pôsobil na oddelení marketingu.

Hugo Jinkis (70)

Argentínsky podnikateľ a šéf a majiteľ spoločnosti Full Play Group, ktorá sa zaoberá vysielacími právami.

Mariano Jinkis (40)

Argentínčan Jinkis takisto pôsobí na oddelení marketingu vo FIFE. Je syn Huga Jinkisa.

José Margulies (75)

Brazílčan Margulies kontroluje spoločnosť Valente Corp., ktorá podniká v oblasti marketingu. V štruktúrach FIFA je šéf vysielacieho oddelenia.

Chuck Blazer (70)

ONLINE Svet futbalu ničí
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

Američan a futbalový funkcionár Blazer Vo FIFA pôsobil od roku 1996 do roku 2013. Bol tiež viceprezidentom futbalovej federácie Spojených štátov. Bol generálny sekretár CONCACAF od roku 1990 do roku 2011.

José Hawilla (71-72)

Brazílčan Hawilla je člen exekutívy brazílskej marketingovej firmy Traffic Sports, ktorú spoluzakladal. Kariéru začínal ako športový novinár. Traffic Sports je najväčšia brazílska marketingová spoločnosť. Už v decembri roku 2014 bol uznaný vinným a sľúbil, že vráti desiatky miliónov dolárov.

Moskva protestuje

V stredu vydala Moskva vyhlásenie, v ktorom protestuje proti Američanom. Tí podľa nej uplatňujú svoje právo aj za hranicami, čo je podľa nich ilegálne. „Zase raz sa obraciame na Washington, aby prestal uplatňovať svoje právo za hranicami a postupovali podľa všeobecne uznávaných medzinárodných postupov,“ povedal Alexander Lukaševič, hovorca ruského ministra zahraničných vecí. Podľa Rusov ide „jasné nelegálne použitie práva USA za vlastnými hranicami“.

Práve preto sa špekuluje o Rusku ako o možnom ďalšom korupčníkovi. Kuvičie hlasy hovoria o podplatení funkcionárov, aby mohli v roku 2018 organizovať svetový šampionát. Aj Sepp Blatter sa zaň vyslovil a kritikov z radov verejnosti (kritizovali najmä anexiu Krymu) odkázal, nech sedia doma, keď chcú bojkotovať Rusko. „Keď pár politikov nie je najšťastnejších, že hostíme Majstrovstvá sveta vo futbale v Rusku, vždy im hovorím len jedno: OK, ostaňte doma,“ povedal médiám v apríli roku 2014.

FIFA čelí obrovskej kritike

Maradona: Pokladali ma za blázna

Legendárny futbalista Diego Maradona vyhlásil, že rok upozorňoval, že FIFA je skorumpovaná, ale nikto ho nebral vážne. "Pokladali ma za blázna," uviedol Maradonna pre rozhlasovú stanicu Radio La Red v argentínskom hlavnom meste Buenos Aires a dodal: "Teraz túto pravdu povedala FBI (americký Federálny vyšetrovací úrad)."

"Futbal neexistuje. Transparentnosť neexistuje. Treba prestať klamať ľuďom a robiť večierky za znovuzvolenie Blattera," vyhlásil Maradona a na mysli mal blížiacu sa piatkovú voľbu prezidenta FIFA - o piate funkčné obdobie sa uchádzal práve súčasný šéf FIFA Sepp Blatter. "Peniaze minuté na toto sa mohli využiť na futbalové ihrisko pre deti v Afrike," pokračoval Maradona a dodal, že FIFA má k dispozícii miliardy dolárov.

Romário: Sú to krysy

Bývalý hviezdny brazílsky futbalista Romário, ktorý je senátorom za štát Rio de Janeiro za ľavicovo orientovanú stranu, označil z korupcie obvinených funkcionárov FIFA za krysy. "Švajčiarske úrady vykonali raziu v krysom hniezde a zatkli niekoľko futbalových funkcionárov," napísal Romário na sociálne sieti Facebook.

V kritike sa zameral najmä na bývalého prezidenta Brazílskej futbalovej konfederácie (CBF) Jose Mariu Marina, ktorý je medzi zatknutými osobami. "Množstvo skorumpovaných mužov a zlodejov, ktorí škodia futbalu dnes zatkli vrátane toho najväčšieho v našej krajine Jose Mariu Marina. Je to jedna z krýs, ktorú som dávno odsudzoval," napísal ďalej Romário. Pripomenul, že Marin spoločne s prezidentkou Brazílie Dilmou Rousseffovou vítal hlavy štátov pred majstrovstvami sveta 2014. "Bohužiaľ ho nezatkla naša polícia. Niekto ich však raz musel chytiť," dodal 49-ročný Romário.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu