Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Texasan čakal na popravu viac ako 30 rokov, z jeho posledných slov vás zamrazí

Lester Bower
Lester Bower (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Po viac ako troch desaťročiach v cele smrti a siedmich odkladoch na poslednú chvíľu bol vo väznici Huntsville v Texase popravený Lester Bower (67). Odsúdený bol za vraždu štyroch mužov, svoju vinu ale po celú dobu popieral. Po vstreknutí smrtiacej injekcie bol väzeň vyhlásený za mŕtveho v stredu večer miestneho času, kedy v strednej Európe bol už štvrtok.

Podľa Informačného strediska o treste smrti (DPIC), MVO monitorujúceho popravy, bol Bower najstarším z 526 popravených odsúdencov od opätovného zavedenia trestu smrti v Texase v roku 1982. A tiež strávil čakaním na popravu najdlhší čas na chodbe smrti, 31 rokov.

V posledných rokoch znásobil svoje úsilie dosiahnuť nový proces a tvrdil, že nezabil v roku 1983 štyroch mužov v hangári, kde si kupoval ultraľahké lietadlo. Ale najvyšší súd, od ktorého sa Bower domáhal zrušenia trestu smrti, odmietol posledné odvolanie len pár hodín pred popravou.

"Veľa sa rozprávalo o tomto prípade, veľa sa o ňom písalo, ale nie všetko bola pravda. Ale čas pre rozpoznanie pravdy minul a je čas sa pohnúť ďalej," povedal v posledných slovách pred vpichnutím injekcie. 

Podľa DPIC išlo o pätnástu popravu v USA v tomto roku, z toho ôsmu v Texase. Ďalšie poprava v tomto štáte je plánovaná o 14 dní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu