Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nezvyčajný protest v Austrálii: Nezdaňujte naše telesné funkcie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SYDNEY - Austrálska vláda dnes ustúpila tlaku a urobila prvý krok k ukončeniu kontroverzného zdanenia ženských hygienických vložiek a tampónov, informovala agentúra Reuters. Ministra financií Joea Hockeyho s touto požiadavkou konfrontovala v pondelok v televízii iniciátorka online petície, ktorú už podpísalo vyše 95.000 ľudí, univerzitná študentka Subeta Vimalarajahová.

Argumentovala tým, že "kondómy, lubrikanty, opaľovacie krémy a nikotínové náplasti sú oslobodené od DPH, pretože sú zaradené medzi významný zdravotnícky tovar. A nie sú reprodukčné zdravie a hygiena desiatich miliónov Austrálčaniek tiež významné?", pýtala sa študentka v online petícii.

Zdôraznila, že štát by mal prestať zdaňovať "telesné funkcie". V petícii argumentuje oprávnenosťou štátu zdaňovať niečo, čo je väčšina žien nútená kupovať si každý mesiac, ale vláda to nepovažuje za dostatočne "nevyhnutné", aby to nezdaňovala. Minister financií dnes v stručnom vyhlásení uviedol, že keď ministerstvo vypočíta, koľko by štátnu pokladnicu stálo oslobodenie ženských hygienických potrieb od DPH, napíše osobne jednotlivým austrálskym štátom, aby zvážili túto záležitosť "pred naším ďalším stretnutím v júli".

Austrálsky premiér Tony Abbott neskôr tento sľub oslabil vyjadrením, že chápe dôvody petície, ale "jeho vláda s tým neplánuje nič robiť". Podľa neho si o tom majú rozhodnúť samotné zväzové štáty Austrálie. V Austrálii sú základné potraviny a zdravotnícke výrobky s nulovou sadzbou DPH, uviedla BBC.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu