Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Demonštrácie zachvátili aj Britániu: Pozrite, proti čomu protestovali desaťtisíce!

Masívne protesty sa konali aj v Londýne Zobraziť galériu (7)
Masívne protesty sa konali aj v Londýne (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Protesty sa presunuli aj na Britské ostrovy. Desaťtisíce demonštrantov nesúhlasiacich s úspornými opatreniami sa včera zišli pred britským parlamentom, aby protestovali proti plánom opätovne zvolenej konzervatívnej vlády na ďalšie znižovanie verejných výdavkov.

Protestujúci, s transparentmi s nápismi ako "Ukončite úsporné opatrenia teraz" či "Vzdorujte vláde toryovcov", pochodovali k parlamentu od budovy centrálnej banky vo finančnej štvrti Londýna. Podľa organizátorov prišlo na demonštráciu niekoľko stotisíc ľudí. Polícia odmietla uviesť odhad počtu účastníkov podujatia, na ktorom okrem odborových lídrov vystúpili aj známe osobnosti ako speváčka Charlotte Churchová či komik Russell Brand.

Britská Konzervatívna strana v májových voľbách neočakávane získala nadpolovičnú väčšinu v Dolnej snemovni parlamentu po tom, ako päť rokov viedla koaličnú vládu zameranú na zníženie verejných výdavkov s cieľom obmedziť veľký rozpočtový deficit Británie, píše agentúra Reuters.

Masívne protesty sa konali
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Od volebného víťazstva minister financií George Osborne uviedol, že žiada od jednotlivých rezortov tento rok dodatočné škrty. Vláda tiež plánuje znížiť výdavky na sociálne dávky o ďalších 12 miliárd libier (16,82 mld. eur) s argumentom, že vzhľadom na vysokú úroveň štátneho dlhu je Británia zraniteľná, ak dôjde k ďalšej svetovej finančnej kríze.

Protest organizovala iniciatíva Ľudové zhromaždenie proti úsporným opatreniam, zastrešujúca skupina, ktorú podporujú odborové organizácie, protivojnoví protestujúci i niektorí politici z tábora labouristov a zelených.

Masívne protesty sa konali
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

"Tento pochod prekonal všetky očakávania," vyhlásila hovorkyňa usporiadateľov. "Dnešok je začiatkom masového hnutia, ktoré sa postaví tejto vláde." Podobné protesty sa konali aj v Glasgowe a Liverpoole.

Viac o téme: DemonštrácieVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu