Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Austrália reaguje na prieskumy: V Sydney zakázali fajčiť na najväčšej pešej zóne!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

SYDNEY – Na Martin Place, najväčšej pešej zóne v austrálskom meste Sydney s množstvom kaviarní, obchodov, bánk a reštaurácií, kde došlo vlani v decembri ku krvavej rukojemníckej dráme, je od dnešného dňa zakázané fajčiť.

Vedenie najľudnatejšieho austrálskeho mesta reagovalo týmto opatrením na výsledky prieskumu, ktorého väčšina respondentov sa vyslovila za to, aby sa v uvedenej zóne nefajčilo, povedala pre rozhlasovú a televíznu stanicu ABC poslankyňa mestského zastupiteľstva Jenny Greenová. Zákaz fajčenia na Martin Place bude platiť skúšobne jeden rok. Následne by mohol byť rozšírený na všetky verejné miesta v Sydney, napísala agentúra DPA.

"Ľudia tam môžu čakať na obed, čítať si alebo len tak posedávať na slnku a nikto vedľa nich nebude fajčiť," vyhlásila Greenová. Nefajčiarom sa podľa nej uľaví a ďalšie pozitívum je, že na zemi sa viac nebudú povaľovať ohorky. 

Na železničných staniciach, autobusových zastávkach a v kancelárskych budovách je fajčenie už dlho zakázané. Mnohí fajčiari preto počas prestávok postávajú pred budovami. Fajčenie však bude od júla zakázané aj na terasách kaviarní a reštaurácií.

Austrália zaviedla v roku 2012 ako prvá krajina na svete pre cigaretové škatuľky neutrálnu olivovozelenú farbu, ktorá má odradiť fajčiarov od ich zlozvyku. Následné prieskumy ukázali, že iba 13 percent Austrálčanov siahne každý deň po cigarete. V kaviarni na Martin Place zadržiaval a terorizoval extrémista 15. decembra 2014 niekoľko hodín 18 ľudí. Pri policajnom zásahu prišli o život dvaja ľudia a rukojemník.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu